Domov > Zanimivosti > Vpliv carskega reza na mamico in dojenčka

Vpliv carskega reza na mamico in dojenčka

Carski rez je vedno bolj pogost način poroda. Na mamico in novorojenčka vpliva na različne načine, najpogosteje gre za počasno okrevanje mamice po porodu in težjo vzpostavitev dojenja.

Poroda s carskim rezom ni mogoče vselej napovedati. Za nosečnice, pri katerih je vsa nosečnost potekala brez težav in so si močno želele roditi po naravni poti, je lahko carski rez zelo veliko razočaranje. Toda carski rez porodničarji vedno opravijo z določenim namenom in le, če za to obstaja medicinsko upravičen razlog pri materi ali otroku. Najpomembneje je, da sta na koncu zdrava oba, tako mama kot novorojenček.

Največja razlika med vaginalnim porodom in porodom s carskim rezom je, da novorojenček, rojen s carskim rezom, ne pride v stik z mamino vaginalno mikrofloro. Zato imajo dojenčki, rojeni s carskim rezom, ob rojstvu spremenjeno črevesno mikrofloro in nedozorel imunski sistem. Posledično imajo lahko pogostejše okužbe, prebavne težave, pogostejši pa je lahko tudi pojav alergij.

Če je dojenček dojen z materinim mlekom, pridobi koristne bakterije ter vse nujno potrebne hranljive sestavine za optimalen razvoj in rast. Če dojenje ne steče, so na voljo nadomestna mleka za dojenčke, ki vsebujejo koristne bakterije (probiotike), ki ugodno vplivajo na razvoj imunskega sistema dojenčka. Hkrati pa tovrstna mleka vsebujejo vse druge potrebne hranljive snovi za rast in razvoj.

Vzpostavitev dojenja

Dojenje je najbolj naraven in najkakovostnejši način hranjenja dojenčka, ki dobro vpliva na njegov psihični in fizični razvoj.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Dodajanje večje količine vode v nadomestno mleko od priporočene zaradi varčevanja pri nadomestnem mleku ali dajanje vode otroku namesto obroka lahko povzroči nevarno stanje, ki mu pravimo zastrupitev z vodo.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov