Domov > Zanimivosti > Kako obleči dojenčka, ko je zunaj mrzlo?

Kako obleči dojenčka, ko je zunaj mrzlo?

Dojenčki ne znajo govoriti, zato vam ne morejo povedati, ali jim je vroče ali jih zebe. Da bi jim bilo v teh hladnejših mesecih kar najbolj prijetno, vam ponujamo nekaj nasvetov.

Dojenčka oblecite v plasteh

Če se sprašujete, kako bi oblekli dojenčka, ga oblecite enako kot sebe in dodajte še eno plast. Tako boste najbolje vedeli, ali je dojenčku toplo ali ga zebe (enako je pri vas). Ne smete pa pozabiti dojenčku sleči dodatno plast takoj, ko pridete v zaprt prostor ali ga nesete v npr. ogret avtomobil, tudi če to pomeni, da boste dojenčka zbudili. Kapo, šal in rokavice vedno slecite, tudi če  boste v ogretem prostoru kratek čas.

Oblačenje v plasteh je praktično, ker omogoča, da slačite en kos za drugim. Pa še to: nekaj plasti bo dojenčka manj oviralo kot dva težka kosa oblačil.

Praktični in udobni so zimski kombinezoni, napolnjeni s perjem ali z umetnim polnilom. Kapa je nujna, tudi če je samo delno hladno, saj bo zelo pomagala obdržati telesno toploto (telo skozi glavo lahko izgubi celo 25 % celotne toplote). Rokice zaščitite z rokavicami, stopala pa z nogavičkami in škorenjčki. 

Kako preveriti ali je dojenčku vroče ali hladno?

Naj vas  mrzlo vreme ne ovira, da bi šli z dojenčkom ven. Svež zrak namreč prispeva k boljšemu zdravstvenemu stanju – bolj ko je mrzlo, manj je povzročiteljev bolezni v okolju. Na začetku je lahko že 10 do 20 minut sprehoda dovolj.

Nekaj osnovnih priporočil se navezuje na starost dojenčka: 

  • Novorojenčka ni priporočljivo izpostavljati mrazu,, če je temperatura nižja od 10 °C. 
  • Po dopolnjenem prvem mesecu pa se priporoča do pol ure bivanja na odprtem, če je temperatura nad ničlo. 
  • V primeru goste megle ali močnega vetra  je sprehod bolje prestaviti na bolj umirjene vremenske pogoje. 

Kadar greste ven, vzemite s seboj rezervna oblačila, da boste lahko dojenčka preoblekli, če boste ugotovili, da so oblačila vlažna, in da boste lahko dodali še eno plast, če bo dojenčka zeblo. Uživajte!

Vzpostavitev dojenja

Dojenje je najbolj naraven in najkakovostnejši način hranjenja dojenčka, ki dobro vpliva na njegov psihični in fizični razvoj.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Dodajanje večje količine vode v nadomestno mleko od priporočene zaradi varčevanja pri nadomestnem mleku ali dajanje vode otroku namesto obroka lahko povzroči nevarno stanje, ki mu pravimo zastrupitev z vodo.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov