Domov > Poučne vsebine > Vpliv carskega reza na mamico in dojenčka

Vpliv carskega reza na mamico in dojenčka

Carski rez je vedno bolj pogost način poroda. Na mamico in novorojenčka vpliva na različne načine, najpogosteje gre za počasno okrevanje mamice po porodu in težjo vzpostavitev dojenja.

Poroda s carskim rezom ni mogoče vselej napovedati. Za nosečnice, pri katerih je vsa nosečnost potekala brez težav in so si močno želele roditi po naravni poti, je lahko carski rez zelo veliko razočaranje. Toda carski rez porodničarji vedno opravijo z določenim namenom in le, če za to obstaja medicinsko upravičen razlog pri materi ali otroku. Najpomembneje je, da sta na koncu zdrava oba, tako mama kot novorojenček.

Največja razlika med vaginalnim porodom in porodom s carskim rezom je, da novorojenček, rojen s carskim rezom, ne pride v stik z mamino vaginalno mikrofloro. Zato imajo dojenčki, rojeni s carskim rezom, ob rojstvu spremenjeno črevesno mikrofloro in nedozorel imunski sistem. Posledično imajo lahko pogostejše okužbe, prebavne težave, pogostejši pa je lahko tudi pojav alergij.

Če je dojenček dojen z materinim mlekom, pridobi koristne bakterije ter vse nujno potrebne hranljive sestavine za optimalen razvoj in rast. Če dojenje ne steče, so na voljo nadomestna mleka za dojenčke, ki vsebujejo koristne bakterije (probiotike), ki ugodno vplivajo na razvoj imunskega sistema dojenčka. Hkrati pa tovrstna mleka vsebujejo vse druge potrebne hranljive snovi za rast in razvoj.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov