Domov > Poučne vsebine > Prvič na morje z dojenčkom

Prvič na morje z dojenčkom

Mi gremo pa na morje! Stavek, ki ga tako radi izrečemo, melodija, ki si jo v poletnih mesecih tako radi prepevamo. Pa vendar, če na morje potujete z dojenčkom, ne zveni tako brezskrbno in zagotovo se vam poraja precej vprašanj.

Da bo morski oddih vaše mlade družinice minil brez težav, preberite nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

1. Pri kateri starosti gre lahko dojenček v morje in kdaj v bazen?

Nekje med 3. in 4. mesecem, ko je že sposoben kontrolirati položaj glavice, bi že lahko šel s starši v bazen ali dovolj segreto morje. Seveda samo, če je dojenček zdrav in se normalno razvija. Tukaj so ključnega pomena razvoj otroka in navade družine ter neoporečnost vode, kjer se dojenček kopa.

Pomembno: Dojenček mora biti vseskozi pod vašim nadzorom, tudi če čofota v manjšem bazenčku. Prilagodite se njegovim potrebam, pustite mu čas in ga ne silite v aktivnosti, ki mu ne ustrezajo.

2. Koliko stopinj mora imeti morje, da se lahko kopamo s 6-mesečnikom?

Dojenčki so zelo občutljivi za podhladitve ali pregretja telesa. Tako naj bi bila primerna temperatura vode za kratkotrajno kopanje (15 minut) okoli 28–30 stopinj Celzija. Večinoma Jadransko morje ne dosega tako visoke temperature, zato je bolj primerno kopanje v bazenu. Seveda pa se vsak dojenček različno odzove na temperaturo vode. Nekateri bodo z veseljem čofotali pri tej temperaturi, drugim pa bo voda povzročala nelagodje.

Nasvet: Na morje vzemite manjši bazenček, kamor natočite slano vodo in opazujte reakcijo otroka. 

3. Kakšne sončne kreme so priporočljive za otroke?

Izberite kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več, ščiti pa naj pred UVA in UVB žarki. Pomembno je tudi, da kremo izdatneje nanesete in nanos ponovite na dve uri oziroma po vsakem prihodu iz vode.

Pri otrocih do 6. meseca starosti uporabite zaščitne kreme brez kemičnih snovi, samo na osnovi mineralnih sestavin, po tej starosti pa lahko uporabljate tudi kreme s kemično zaščito.

Pomembno: Kljub uporabi zaščitne kreme se z dojenčkom zadržujte v senci in strogo omejite gibanje na soncu med 10. in 16. uro.

4. Kako ukrepati ob ožigu meduze?

Na srečo v našem morju ni ožigalkarjev, ki bi bili nevarni. Vseeno pa tudi njihovi ožigi povzročajo bolečine, pekočine, srbenje in rdečino. Prva pomoč je: 

  • Izpiranje prizadetega dela s slano vodo.
  • Odstranitev ožigalk iz kože s pomočjo drgnjenja s kamnom ali papirjem, lahko uporabimo tudi drgnjenje s kisom ali alkoholom (seveda ne na sluznicah). Nikakor ni priporočljivo izpiranje s svežo sladko vodo, ker se bo iz ožigalk sprostilo še več toksina.
  • Mesto ožiga nato hladimo.
  • Uporabimo lahko tudi protibolečinska zdravila (paracetamol) in antihistaminike.
  • Pri znakih sistemske alergijske reakcije (dušenje, bruhanje, slabost, otekanje sluznic, glavobol, omotičnost) ali drugih zapletih (povišana temperatura, vneta rana ...) je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov