Domov > Poučne vsebine > Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju > Pravila hranjenja dojenčka po steklenički

Pravila hranjenja dojenčka po steklenički

Kakšno stekleničko izbrati: stekleno ali plastično?

Steklo je obstojna snov, zato se steklena steklenička enostavno umije in sterilizira, pa tudi bolj dolgotrajna je. Po drugi strani pa je težja in obstaja nevarnost, da se razbije.

Plastične stekleničke so v zadnjih desetletjih skoraj izrinile steklene iz uporabe, ker so praktične, lahke in se ne razbijejo. V primerjavi s steklom je plastika snov, ki je bolj dovzetna za bakterije, zato strokovnjaki opozarjajo, da je treba take stekleničke dobro vzdrževati. Razlog, zaradi katerega so starši pred časom raje izbrali steklene stekleničke, ni več aktualen, saj so današnji proizvajalci plastičnih stekleničk izločili nevarne sestavine, vključno z bisfenolom A.

Kako izbrati dudo?

Obstajata dve vrsti dud: gumijaste in silikonske. Gumijasta je narejena iz naravnega kavčuka, je mehka, elastična in odporna na ugrize. Zato je primerna za malo starejše dojenčke, ki jim že rastejo zobki in že lahko grizejo. Ker pa je iz naravnega materiala, se nanjo lažje ujamejo mikroorganizmi, s pogostimi sterilizacijami pa jim zmanjšujemo kakovost.

Po drugi strani je silikonska duda trša, manj elastična, zato jo otrok lahko pregrizne, če že ima zobke. Zato je silikonska duda bolj primerna za dojenčke do 6. meseca starosti oziroma do časa pred pojavom zob. Odporna je proti visokim temperaturam, lahko pa jo steriliziramo v vreli vodi ali v mikrovalovni pečici.

Higiena stekleničke

Po vsaki uporabi umijte stekleničko. V začetku boste stekleničko sterilizirali pred vsakim obrokom. Za vsak tip stekleničke natančno preberite navodila za sterilizacijo, ker bo od tega odvisna uspešnost vzdrževanja in trajnost stekleničke, pa tudi njena neškodljivost za otroka.

Po tretjem mesecu je dovolj, če stekleničko umijemo z navadno vodo in detergentom. Natančno je treba umiti vse dele stekleničke, ki smo jih uporabili, ne samo tistih, ki so v stiku z mlekom. Ker se v mleku lahko zelo hitro razmnožijo bakterije, nepopitega mleka nikoli ne pogrevajte. Preostanek mleka vedno zavrzite, umijte stekleničko in potem pripravite novo, sveže mleko.

Kaj naj v steklenički ponudimo novorojenčku, mleko, vodo ali sok?

Svojemu novorojenčku ponudite v steklenički samo iztisnjeno materino mleko ali nadomestno mleko.
Materino mleko v prvih šestih mesecih zadovolji vse prehranske potrebe in potrebe po tekočini, saj vsebuje celo 88 % vode, zato v prvih mesecih ni potrebe po dajanju dodatne vode, razen če vam pediater ne svetuje drugače. Enako je pri dojenčkih, hranjenih z nadomestnim mlekom. Nadomestno mleko pripravite točno po navodilih, navedenih na embalaži. Ne smete dajati ne več ne manj vode, kot je navedeno.

Kako izbrati nadomestno mleko?

Najboljše nadomestno mleko je tisto, ki ga dojenček sprejme in pri kateri dobro telesno napreduje. Pomembna je tudi sestava mleka in kontrola izdelkov v procesu proizvodnje. Če ima otrok neko prebavno težavo, ki je tipična za to obdobje (polivanje, krči, zaprtje), priporočamo uporabo posebno prilagojenega nadomestnega mleka.

Ali lahko nadomestno mleko pripravimo vnaprej?

Najboljše je, če nadomestno mleko vedno pripravimo neposredno pred posameznim obrokom, ker smo samo tako lahko popolnoma prepričani, da je mleko brezhibno. Zaradi preprostejšega hranjenja ponoči lahko starši vnaprej prekuhajo vodo in jo hranijo v termovki.

Kako pripraviti nadomestno mleko?

Upoštevajte navodila na embalaži. Pri pripravi je pomembno, da ima voda 40 °C. Tako se bo mleko najhitreje stopilo, hkrati pa se ohranijo koristne snovi (npr. vitamini, probiotiki). Nekatera nadomestna mleka zahtevajo mešanje z vodo višje temperature, zato je pomembno, da pozorno preberete navodilo. Priporočamo vam, da stekleničko najprej „podrgnete“ med dlanmi in nato narahlo pretresete, da se nadomestno mleko stopi. Ko nadomestno mleko ponudite dojenčku, naj bo ohlajeno na 37 °C.

Kako boste vedeli, da je hranjenje končano?

Otrok bo sam najbolje nadzoroval hranjenje, skladno s svojimi potrebami. Namesto, da mu ponujate vedno enako količino, mu dovolite, da vam sam pokaže, kdaj ima dovolj. Če med hranjenjem dojenček postane nemiren, si verjetno želi prenehati jesti. Če nadaljuje s sesanjem tudi po tem, ko je že vse spil in vleče iz prazne stekleničke, je še vedno lačen.

Kako pomagati dojenčku, da podre kupček?

Zadrževanje zraka v črevesju lahko povzroči bolečino. Navadno dojenček enkrat podre kupček med obrokom, nato pa še enkrat po končanem hranjenju. Posebno je to pomembno pri majhnih dojenčkih (v prvih mesecih življenja).

Strokovnjaki predlagajo te položaje:

1. Držite dojenčka v sedečem položaju v svojem naročju tako, da gleda vstran. Eno roko dajte na dojenčkov hrbet, drugo pa na trebušček. Pritegnite ga k sebi in energično drgnite njegov hrbet z gibi gor-dol.
2. Vzemite dojenčka v naročje in dajte njegovo glavico na svojo ramo, nato mu drgnite hrbet.
3. Položite dojenčka na trebušček na svoje naročje in mu drgnite hrbet. Ko ga ponovno postavite v sedeči položaj, bo otrok podrl kupček.

Ob podiranju kupčka lahko dojenček tudi malo polije, kar je normalno. Upoštevajte tudi to, da nimajo vsi dojenčki potrebe po podiranju kupčka po vsakem hranjenju.

Polivanje

Besedo "polivanje" uporabljamo, ko hrana iz želodca počasi pride ven skozi usta, običajno v majhnih količinah. Polivanje je pojav, ki je značilen za dojenčke v prvih tednih in mesecih življenja. Da boste zmanjšali polivanje, po hranjenju počasi dvignite dojenčka v pokončen položaj in naj tako ostane okoli 20 minut, ne glede na to, ali je podrl kupček ali ni. Še bolj pomembno je, da njegov želodček ni preveč poln, ker je v tem primeru polivanje neizogibno.

Ali je treba spremeniti nadomestno mleko?

Dojenčki se med seboj razlikujejo, zato vsem ne odgovarjajo vedno iste vrste nadomestnih mlek. Če opazite, da dojenčku mleko ne odgovarja, ga zamenjajte. Včasih imajo dojenčki drisko, bruhajo, imajo suho kožo z rdečico, so razdražljivi in nemirni, kar so lahko simptomi alergije, zato se morate o tem pogovoriti z izbranim pediatrom. Pediater vam bo verjetno svetoval posebno nadomestno mleko.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov