Domov > Poučne vsebine > Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju > Kateri čaj izbrati za dojenčka?

Kateri čaj izbrati za dojenčka?

Čaj je praviloma predelano listje rastline čajevec (lat. Camelia sinensis). Vendar poljudno pravimo čaj pijačam, pripravljenim iz različnih rastlin in plodov z zdravilnimi značilnostmi, in prav ta napitek je pogosto začetek uvajanja mešane prehrane pri dojenčkih.

Ker učinki čaja na zdravje dojenčkov in otrok znanstveno in medicinsko niso bili dokazani, se zastavlja vprašanje, ali je čaj varen in kateri čaj izbrati ob katerem času.

Uvajanja čaja v prehrano dojenčkov, kot tudi mešane prehrane, ne priporočamo pred dopolnjenim 4. mesecem. Kot prvega je najbolje izbrati čaj, pripravljen iz sušenih sadnih/cvetnih plodov (šipek, hibiskus, jabolko) in se izogibati čajnim mešanicam (zaradi dodanih arom in barvil, ki lahko povzročijo alergijsko reakcijo).

Pomembno je vedeti, kako se pripravlja čaj za dojenčke in otroke:

  • čaj vedno pripravljajte s prekuhano vodo
  • čas stanja čaja v vodi skrajšamo na pol priporočenega časa priprave)
  • temperatura čaja ne sme biti višja od običajne temperature otroškega obroka (26–36 oC)
  • sladkanja čaja načeloma ne priporočamo, za otroke, starejše od enega leta, pa je dovolj, če v skodelico čaja dodamo samo ½ žličke medu ali sladkorja

Pozitivne lastnosti čaja so zelo znane: velika količina različnih antioksidantov in antimikrobno delovanje.

Sicer imajo čaji tudi neželene učinke, med katerimi je najbolj znano motenje absorpcije železa in pojav možnih alergičnih reakcij.

Šipek in hibiskus

Šipek (lat. Rosa canina) in hibiskus (lat. Hibiscus) sodita med cvetlice. Šipek je vrtnica, hibiskus pa spada v družino orhidej. To sta dve najbolj znani rastlini za pripravo rastlinskih pijač in osnova za mnoge druge čaje. Pijače iz šipka in hibiskusa so izrazito rdeče barve, rahlo kislega okusa in blagega cvetličnega vonja. Ti čaji so zelo bogati z antioksidanti – s flavonoidi in z vitaminom C. Obe rastlini imata zelo veliko železa in drugih rudnin, npr. kalija in magnezija, zaradi česar jim pripisujejo medicinske lastnosti, kot so odpravljanje utrujenosti in slabokrvnosti.

Sadni čaji

Sadni čaji so zelo priljubljeni: pozimi za ogrevanje in moč, poleti pa kot rehidracijski in osvežilni napitek. Osnova sadnih čajev je vedno enaka, in sicer kombinacija šipka in hibiskusa, ki ji je dodan osušen plod nekega sadeža. Znani so čaji iz jabolk, pomaranč, brusnic, limon in gozdnega sadja.

Rooibos

Rooibos (lat. Aspalathus linearis) je čaj rdečega grma, ki raste samo v Afriki. Tako kot šipek in hibiskus tudi čaj rooibos ne vsebuje teina. Izjemno bogat je s flavonoidi, z vitaminom C in rudninami, med katerimi je treba omeniti magnezij, kalij in kalcij. Priporočamo ga nosečnicam in doječim materam, saj povečuje imunost, pomirja in blagodejno deluje na plod, pri dojenčkih in majhnih otrocih pa pomaga ublažiti krče.

Kamilica in meta

Kamilica (lat. Matricaria recutita)in meta(lat. Mentha longifolia) sta znani kot ljudski „zdravili za vse“. Blagodejno delovanje kamilic pomaga pri številnih težavah: od kolik, krčev in zaprtja do visoke telesne temperature, delovanje mete pa je bolj usmerjeno k pomirjanju prebavnih težav. Oba čaja delujeta pomirjujoče, priporočamo pa, da otrokom daste razredčen in nesladkan čaj, najbolje pred spanjem. 

Komarček

Komarček (lat. Foeniculum vulgare)je izrazito zdravilna rastlina, ki je bila znana še v antiki. Njene zdravilne značilnosti se nanašajo na prebavne težave, kot so napihnjenost ter krči v želodcu in črevesju. Poleg tega je komarček izvrsten vir kalija in beta-karotena. Pomembno je omeniti, da ga zaradi odvajalnega učinka ne priporočamo pri otrocih z drisko.

Čaj z zdravilnimi učinki

Navedene čaje priporočamo glede na različne težave, vendar mnogih čajev z veliko prehransko vrednostjo in močnimi zdravilnimi značilnostmi ne priporočamo dojenčkom in otrokom. Takšne so različne rastline z zdravilnimi učinki:

Slez

Slez (lat. Althaea officinalis)– njegova izvrstnost je povezana ravno z njegovo značilnostjo, da lahko ublaži različne oblike vnetij, še posebej sluznice, zaradi česar je pogosto glavna sestavina sirupa proti kašlju. Poleg tega vsebuje salicilno kislino (naravni predhodnik aspirina), ki zmanjša glavobol in bolečino v mišicah. V starih časih je slez služil kot zdravilo za prebavne motnje, krepitev prebavil in kot diuretik. Zaradi tako širokega delovanja ne priporočamo uporabe pri dojenčkih, majhnim otrokom pa ga lahko damo samo v akutnih stanjih, seveda razredčenega. 

Čajevec

Čajevec (lat. Camelia sinensis)– bolj znan je kot črni, zeleni, rumeni in beli čaj. Vsi ti čaji se razlikujejo glede na čas in način nabiranja ter način obdelave listja. Pomembno je omeniti, da čajevec v svoji sestavi poleg številnih antioksidantov vsebuje tudi tein. Količina antioksidantov in teina je odvisna od obdelave listja in se zmanjšuje z barvo čaja (največ jih je v črnih čajih, nato v zelenih, rumenih in končno najmanj v belih). Čeprav ima čajevec veliko pozitivnih učinkov na zdravje, ga ravno zaradi visokih koncentracij polifenola in teina ne priporočamo pri dojenčkih in otrocih. Visoke koncentracije polifenola motijo absorpcijo železa, tein pa zviša krvni tlak in poveča budnost. 

Naj sklenemo:
pomembno je, da si zapomnimo, da niso vsi čaji varni za otroke. Kamilica deluje blago in najpogosteje ne povzroča nobenih težav, vendar so nekatere rastlinske vrste nevarne. Prav tako je pomembno vedeti, kako pripraviti čaj, treba pa je tudi slediti navodilom, ki se nanašajo na dojenčke in otroke. Če se boste odločili in dojenčku ali otroku dali čaj zaradi zdravljenja ali zmanjšanja zdravstvenih težav, se morate posvetovati s pediatrom ali farmacevtom.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov