Domov > Poučne vsebine > Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju > Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Kako varno pripraviti nadomestno mleko z vodo?

Voda, ki jo uporabljamo za pripravo nadomestnega mleka za dojenčke, mora biti iz varnega vira. Lahko uporabljate ustekleničeno vodo ali prekuhano vodo iz pipe, ki je vrela približno pet minut in ste jo ohladili na 40 oC. Nato s pripravo obroka ne čakajte dlje kot 30 minut. Mleka ne pripravljajte z vrelo vodo, da se ne bi uničili vitamini in druge koristne sestavine, občutljive na visoko temperaturo.

Pomembno obvestilo za starše: redčenje nadomestnega mleka z vodo je nevarno!

Dodajanje večje količine vode v nadomestno mleko od priporočene zaradi varčevanja pri nadomestnem mleku ali dajanje vode otroku namesto obroka lahko povzroči nevarno stanje, ki mu pravimo zastrupitev z vodo.

V ozadju predoziranja ali zastrupitve z vodo se skriva hiponatriemija oziroma znižanje ravni natrija ali soli v krvi. Simptomi, ki se pojavijo pri nizkih ravneh natrija v krvi, so glavobol, utrujenost, slabost, pogosto uriniranje in dezorientacija.

Dodajanje večje količine vode, kot je priporočeno, v nadomestno mleko, prav tako zniža koncentracijo hranljivih snovi, ki jih mora otrok dobiti pri vsakem hranjenju. Kot posledica je možna upočasnitev razvoja in rasti. Staršem ravno zaradi teh razlogov svetujemo, da vedno pripravijo obrok točno po navodilih proizvajalca.

Kako testirati temperaturo mleka v steklenički?

Najpreprostejši način preverjanja je, da nekaj kapljic daste na notranjo stran zapestja. Temperatura mleka mora biti prijetna.

Kako dolgo lahko stoji pripravljeno nadomestno mleko?

Po navodilih izdelovalca morate pripravljen obrok porabiti takoj, ostanek pa zavreči. Nadomestna mleka niso sterilni izdelki, zato odsvetujemo shranjevanje že pripravljenega obroka (tudi, če je mleko Novalac zmešano s kašico), saj se lahko število bakterij hitro poveča. Svetujemo vam, da pripravite toliko kašice, kot ocenjujete, da je bo otrok pojedel. Najbolj pomembno je, da vaš otrok dobi neoporečen in svež obrok.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov