Gobe

Zaradi raznovrstne izbire žit, sadja in zelenjave ter mesa in rib v prehrani otrok pogosto pozabimo na gobe ali se jim izogibamo, in sicer zaradi njihove neuglednosti in skrivnostnosti. Zastavlja se nam vprašanje, ali so v otroški prehrani gobe sploh zaželene, zdravstveno varne in prehransko vredne ali pa so nepotrebno, celo tudi nevarno živilo?!

Uvajanje goste hrane je ena glavnih tem pri starših, pa tudi strokovnjakih, še posebej ko gre za to, kdaj in kaj. Kljub smernicam, ki sta jih pripravila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropsko društvo za otroško gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN) o uvajanju goste hrane pri dojenčkih, so mnenja o tem, kdaj vpeljati katero živilo v otroško prehrano, še vedno deljena, posebej pa so sporne ravno gobe.

Pa vendar, usklajenost večine strokovnjakov obstaja, zato najbolj pogosto priporočajo, da gobe vpeljemo v otroško prehrano po dopolnjenem prvem letu starosti, seveda postopoma in previdno! Čeprav alergija na gobje glikoproteine ne sodi v skupino 8 glavnih prehranskih alergenov (kravje mleko, soja, jajca, gluten, arašidi, oreški, citrusi, ribe in lupinarji), ta obstaja, vendar so glavni razlogi za previdnost mikrobiološka kontaminacija, hitra in lahka pokvarljivost živila ter težja prebavljivost zaradi večje količine dietnih vlaknin. Če gre za otroka, ki že ima prehransko alergijo, se seveda strokovnjaki strinjajo, da prestavimo uvajanje gob v prehrano po dopolnjenem drugem, celo tudi tretjem letu starosti.

Gobe vsebujejo veliko koristnih beljakovin, vitaminov in mineralov

Biološko so gobe podobne rastlinam, če odštejemo klorofil, imajo pa tudi podobne prehranske značilnosti, kot sta majhen delež preprostih ogljikovih hidratov in velika vsebnost dietnih vlaknin. Kljub izjemno velikem deležu vode (celo več kot 90 %) in posledično majhni količini suhe snovi, vsebujejo gobe številna hranila, med katerimi je zanimivo omeniti riboflavin (vitamin B2), ki ima celo 40 % priporočenega dnevnega vnosa (PDV), in niacin, ki ima 30 % PDV, ter druge vitamine in minerale, kjer je najbolj zastopan baker s celo 40 % PDV. Zanimivo je dejstvo, da so ravno gobe, ki prav tako vsebujejo izjemno malo maščob, edini neživalski vir vitamina D, sintetizirajo pa ga s pomočjo sončne svetlobe, ki ga naše telo prav tako uporablja za sintezo tega vitamina.

Prehranska vrednost gob je bolj znana po specifični sestavi, ki vključuje danes popularne imunostimulativne sestavine beta-glukane, termostabilen antioksidant L-ergotionein in hitin, polisaharid, ki je sestavina celične stene in ima vlogo dietne vlaknine.

Naše podnebje nam ponuja številne vrste gob, vendar se kot najbolj zastopani in prva izbira v prehrani vašega otroka priporočajo šampinjoni, nato bukov ostrigar in jurčki. Bolje je, če eksotične in aromatične vrste gob, kot so tartufi in šitake, ponudimo otroku z zamikom oziroma po dopolnjenem tretjem letu starosti.

Čeprav so navedene vrste gob jesenski sadeži, so dostopne vse leto v večini prodajaln. Najbolj pomembno je, da izberemo pravilne, čvrste, nepoškodovane in sveže gobe. Gobam s sumljivo barvo, ki so proti koncu roka uporabnosti, z neprijetnim vonjem, s posušeno ali sluzasto površino, se obvezno izogibajte, še posebej, ko gre za prehrano vašega otroka.

Čeprav tale postopek ne sodi v standarden način čiščenja gob, je pri pripravi jedi za najmlajše najbolje, če gobe blago speremo in olupimo ter odstranimo trše in bolj žilave bete. Gob NIKOLI ne postrezite surovih ali nezadostno termično obdelanih, in sicer zaradi nevarnosti mikrobiološke kontaminacije in teže prebavljivosti, ki se izboljša med kuhanjem, ko se razgraja hitin.

Tako kot pri uvajanju večine drugih živil v otroško prehrano je tudi pri uvajanju gob veliko odvisno od vaše domišljije. Specifična aroma gob zahteva, da jih ublažimo in "maskiramo" z že znanimi živili. Če bo otroku tako ponujen obrok všeč, bo sčasoma jedel gobe v sirovih omakah s testeninami ali rižem, v kremnih juhah, prikuhah ali celo samostojno kot prilogo h glavni jedi.

Gobe se kulinarično gledano idealno ujemajo z jajci, pomembno pa je, da so gobe dobro skuhane. Omlete z gobami in raznovrstno zelenjavo z dodatkom sira bodo priljubljen obrok vaših najmanjših, za vas pa bodo idealen način, da "podtaknete" ogromno beljakovin, vitaminov in mineralov na njihov krožnik. Dober predlog so tudi domači namazi iz dušenih gob, olivnega olja, sira in blagih začimb, ki jih lahko otroku ponudite z grisini ali kruhom kot finger food.

Navsezadnje, čeprav so gobe pogosto pozabljene, ni treba, da so v otroški prehrani tabu. Jesen je najboljši čas, da se spomnimo nanje in z njimi obogatimo svojo in otrokovo prehrano.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov