Domov > Poučne vsebine > Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju > 6 mitov o alergijah pri dojenčkih in otrocih

6 mitov o alergijah pri dojenčkih in otrocih

Vsak izpuščaj pri otroku je posledica alergije … Mit ali resnica? Gre za samo enega izmed pogostih mitov, ki velikokrat krožijo med nami, a po navadi ne držijo. Vprašanja in preglavice pa povzročajo predvsem staršem v času odraščanja otrok, pa tudi že v času nosečnosti. V nadaljevanju specialistka pediatrije, alergologinja Anja Koren Jeverica, dr. med., predstavi in razreši šest pogostih mitov o alergijah pri dojenčkih in otrocih.

1. mit: Dieta med nosečnostjo in dojenjem bo zmanjšala verjetnost nastanka alergije na hrano  

Ta mit ne drži! Trenutno nimamo nobenih dokazov, da bi to držalo, zato med nosečnostjo in dojenjem v preventivne namene ne priporočamo diet brez alergenov, kot so jajca, mleko in arašidi. Nosečnice in doječe mamice naj jejo čim bolj raznoliko in seveda zdravo hrano, za dieto pa se naj odločijo ob potrjeni alergičnosti otroka.

2. mit: Vsak izpuščaj je posledica alergije

Ta mit ne drži! Pri izpuščajih gre najpogosteje za okužbo oziroma infekcijsko bolezen ali pa za neko drugo vrsto kožnih izpuščajev, ki po navadi niso povezani z alergijo na hrano ali na kako drugo snov. 

3. mit: Vsaka prebavna težava je alergija na hrano

Ta mit ne drži! Prebavne težave, kot so zaprtje, kolike in polivanje, ima kar 80 % dojenčkov. Večinoma ne gre za alergijo na hrano, kljub temu pa nekaterim dojenčkom pri teh težavah pomaga dieta brez mlečnih beljakovin oziroma uživanje t. i. hipoalergenih mlečnih formul ali hidrolizatov, kjer so najboljši ekstenzivni hidrolizati.

4. mit: Dieta bo pozdravila atopijski dermatitis

Ta mit ne drži! Bolj kot hrana so sprožilci poslabšanja atopijskega dermatitisa različni drugi dejavniki, kot so okužbe, suh zrak, potenje in psihični stres. Večina otrok z atopijskim dermatitisom, sploh pri blagih oblikah, nima alergije na hrano, zato diete v tem primeru nimajo večjega pomena.

5. mit: Otrok z alergijo na kravje mleko lahko uživa kozje ali ovčje mleko in mleko brez laktoze

Ta mit ne drži! 90 % otrok z alergijo na beljakovine kravjega mleka bo odreagiralo tudi na kozje oziroma ovčje mleko. Z drugimi besedami: otrok, ki brez težav uživa kozje mleko, najverjetneje ni alergičen na kravje mleko. Tudi mleko brez laktoze ni primerno pri alergiji na beljakovine kravjega mleka. Torej, če otrok brez težav uživa mlečne izdelke brez laktoze, gotovo ni alergičen na mleko.

6. mit: Otrok z alergijo na arašide lahko uživa drevesne oreščke 

Ta mit drži! Gre za dva različna alergena. Arašidi so stročnice in rastejo pod zemljo, drevesni oreščki pa rastejo na drevesu. Primeri drevesnih oreščkov so: lešniki, mandlji, orehi, indijski oreščki, brazilski oreščki, pistacija, makadamija in ameriški oreh ali pekan.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov