Domov > Poučne vsebine > Poletje in črevesne okužbe

Poletje in črevesne okužbe

Črevesne okužbe v času poletnih dopustov in potovanj še pogostejše

Črevesne nalezljive okužbe pri otrocih povzročajo virusi, bakterije in zajedavci. Glavni znak nalezljivih črevesnih okužb je driska, ki jo pogosto spremlja siljenje na bruhanje (navzea), bruhanje in bolečine v trebuhu.

Dieta pri infekcijski driski ni potrebna, ker poteka driske ne ublaži niti ne skrajša. Dojene otroke naj mati še pogosteje doji, saj s tem poskrbi, da otrok nadomesti izgubljeno tekočino in pospeši njegovo okrevanje. Pri otrocih, ki so hranjeni z adaptiranim mlekom, z njim nadaljujemo.

Nevarnost dehidracije

Posebno pri dojenčkih in majhnih otrocih moramo znake driske hitro prepoznati in ukrepati, saj obstaja nevarnost dehidracije.

Izsušenost ali dehidracija nastopi zaradi prevelike izgube tekočine ali premajhnega vnosa tekočine v telo. Dehidriran otrok občuti žejo, ima razpokane in živo rdeče ustnice, ter suh, lepljiv in obložen jezik.

Otrok, ki ima drisko in/ali bruha, izgublja življenjsko pomembne snovi iz telesa. Kadar je odvajanje obilno, je za nadomeščanje tekočin in elektrolitov priporočljivo uporabiti oralni rehidracijski pripravek, ki izgubljene snovi učinkovito nadomesti, ker se v črevesu normalno vsrkava.

Kako uporabiti peroralni rehidracijski pripravek?

Prašek za pripravo peroralne rehidracijske raztopine, ki ga kupite v lekarni, enostavno raztopite v predpisani količini vode in ponudite otroku, dokler bruha in odvaja tekoče blato. Dojenčku ponujamo rehidracijsko raztopino večkrat, vsakih nekaj minut po 1 do 2 čajni žlički, po nekaj požirkov, večjemu otroku pa količino, ki bi ustrezala oceni izgubljene tekočine.

Priporočamo vam, da svojo domačo in/ali potovalno lekarno dopolnite s praškom za peroralno rehidracijsko raztopino, ki vam bo v pomoč ob akutni driski in/ali bruhanju.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov