Domov > Poučne vsebine > Otroci in probiotiki

Otroci in probiotiki

Zdrav in uravnotežen notranji ekosistem prebavil je izjemno pomemben za zdravje dojenčkov in majhnih otrok. Njihova črevesna mikroflora je "naravna imunizacija matere narave", ki spodbuja imunsko delovanje črevesja in zagotavlja boljšo obrambo pred kolonizacijo patogenih mikroorganizmov. S tem prispeva k dozorevanju imunskega sistema.

Črevesna mikroflora je zelo pomembna, saj mikroorganizmi v prebavilih zagotavljajo nekatere od najpomembnejših hranil za črevesje in celotno otroško telo. Primarna sestava črevesne mikroflore vsakega otroka je odvisna od številnih dejavnikov, kot na primer: način poroda (porod po naravni poti ali s pomočjo carskega reza), okolje, v katerem otrok živi, in prehrane. Zato ima vsak otrok edinstveno sestavo črevesne mikroflore, tako kot ima edinstven prstni odtis. Otrokov imunski sistem se oblikuje že med nosečnostjo, ko materine imunske celice prek srčnožilnega sistema postajajo sestavni del organizma še nerojenega otroka. Dojenčkov notranji ekosistem je odvisen tudi od zdravstvenega stanja mamice, saj ob porodu prek vaginalnega kanala dojenček prejme njeno mikrofloro. Prehrana in hiter način življenja današnjim ženskam pogosto porušita zdravje naravne ekoflore. Zato zdravniki nekaterim dojenčkom priporočajo dodajanje probiotičnih kultur za izboljšanje zdravja že od rojstva.

Dokazano je, da na imunski sistem bistveno vplivajo "dobre" bakterije, danes poznane kot probiotiki. Ti mikroorganizmi naravno živijo v črevesju in preprečujejo vezavo oportunističnih in patogenih bakterij ter tako ščitijo otroka pred različnimi boleznimi. Omenjene bakterije so se pokazale kot koristne pri odpravljanju težav, kot so: napihnjenost, kolike, driska in zaprtje, njihova korist pa je dokazana tudi pri preprečevanju okužb, alergij in dermatitisa. Zelo zanimivo je tudi, da so koristne tudi za izboljšanje prebave in izkoristek materinega mleka in pozneje drugih živil.

Pogosto se črevesni mikrosistem poruši. Njegovo ravnovesje in kakovost sta lahko motena zaradi „pokvarjenega“ želodca, pojava črevesnih viroz, razvoja okužb in zaradi uporabe antibiotikov. V zadnjih desetih letih je bilo opravljenih veliko raziskav, kjer je bilo ugotovljeno, kako pomembno je vzdrževati ravnovesje črevesne mikroflore s pomočjo uravnotežene prehrane, bogate s probiotičnimi mlečnimi izdelki in različnimi probiotičnimi pripravki (prehranskimi dopolnili).

Danes najbolj znane skupine probiotičnih bakterij so rodovi Lactobacillus in Bifidobacterium. Med njimi so najbolj znane in raziskane vrste ravno Lactobacillusrhamnosus GG, Lactobacillus reuteri in Bifidobacterium lactis. Poleg naštetih blagodejnih bakterij se pogosto omenja tudi kvas vrste Saccharomyces boulardii. Ko govorimo o terapevtskem jemanju probiotikov, ni pomembna le vrsta, pač pa tudi njihova količina oziroma številčnost. Zato na različnih probiotičnih izdelkih število živih bakterij običajno označijo kot potenco od 109 do 1012 CFU (colony forming units), kar pomeni od ene milijarde do enega bilijona enot, ki tvorijo kolonije, kar pa so hkrati tudi običajni dnevni terapevtski odmerki za dojenčke in otroke.

Vsakodnevno in preventivno jemanje probiotikov pomeni uživanje prehranskih izdelkov, ki so naravno bogati viri teh kultur. V te skupine živil spadajo predvsem fermentirani mlečni izdelki, kot so jogurt, kefir, kislo mleko in različni siri. Omenjene izdelke dojenčku ponudimo pri obrokih, uvajamo pa jih po koledarju uvajanja goste hrane. Treba je upoštevati, da se probiotični pripravki na mlečni osnovi ne dajejo dojenčkom, ki jim mleka in mlečnih izdelkov še nismo uvedli v prehrano ali ki imajo alergijo na kravje mleko. Dojenčkom, ki že uživajo nadomestno mleko, lahko tak prehranski izdelek damo po dopolnjeni starosti sedmih mesecev. Če gre za dojenega dojenčka ali dojenčka, alergičnega na kravje mleko, lahko kot prehransko dopolnilo uporabimo probiotike, ki v svoji sestavi ne vsebujejo mleka.

Zamisel in delovanje probiotikov kot spodbujevalcev življenja (gr. pro bios) ne bi bila popolna brez njihove hrane oziroma prebiotikov. Gre za prehranska vlakna, topna v vodi, kot so inulin, oligofruktoza in fruktooligosaharidi (FOS), ki so naravno prisotni v materinem mleku in v živilih, kot so žita, sadje in zelenjava. Uravnovešena in raznovrstna prehrana bo omogočila zdravje matere in otroka, prav tako tudi njune črevesne mikroflore.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov