Domov > Poučne vsebine > Krči ali zahteven dojenček?

Krči ali zahteven dojenček?

V prvih tednih po porodu nekateri dojenčki pogosto jokajo, kar je lahko za starše zelo neprijetno in zaskrbljujoče. Večina staršev hitro sama postavi diagnozo – njihov dojenček ima krče. Jih ima res? Vsak dojenček joka, kar je povsem običajno. Koliko joka pa sploh je običajno?

 • Novorojenček v povprečju joka med 1,5 in 2 urama na dan. Jok je razporejen preko dneva, bolj intenziven je popoldne.
 • Jok se do 6. tedna starosti stopnjuje, ko dojenček lahko joka tudi do 3 ure na dan.
 • Jok se s starostjo začne zmanjševati in pri 6 mesecih dojenček joka približno 1 uro na dan.

Dojenčki s krči in tisti, bolj zahtevni, jokajo več. Koliko bo dojenček jokal, je odvisno tudi od njegovega temperamenta (prirojene oblike vedenja in čustvovanja). Tako so že v petdesetih letih dojenčke razdelili na enostavne, zahtevne in zadržane. Čeprav ima en dojenček lahko lastnosti več kot le ene skupine, vseeno najpogosteje lastnosti ene prevladujejo. Tako zahtevni dojenčki jokajo več kot je normalno, so razdražljivi, nimajo rednega urnika hranjenja in spanja, težko se prilagajajo spremembam, bojijo se neznanih oseb, ob močnejših zvokih se vznemirijo. Čeprav jokajo več kot običajno, še vedno ne dosegajo količine joka dojenčkov s krči.

Jasnega načina diagnosticiranja krčev ni, velja pa Wesselov kriterij – znan tudi kot »pravilo treh« (3 ure joka na dan, 3 dni zapored in 3 tedne zapored). Dojenček je sicer zdrav, napreduje in joka predvsem pozno popoldne ali zgodaj zvečer. Krči se pojavijo okoli drugega tedna starosti in izzvenijo med tretjim in četrtim mesecem. Prav nasprotno pa se jok zahtevnih dojenčkov začne ob rojstvu in zahtevno vedenje ostane celo življenje.

Glavna razlika med dojenčki, ki imajo krče, in zahtevnimi dojenčki, je ta, da dojenčki s krči nimajo drugih vedenjskih značilnosti, ki jih kažejo zahtevni dojenčki. Niso hiperaktivni, imajo ustaljen urnik hranjenja in spanja. V nasprotju z zahtevnimi dojenčki začnejo dojenčki s krči jokati brez vidnega vzroka in jih je zelo težko pomiriti. Med jokom dojenčki s krči stiskajo pesti, krčijo nogice in sločijo hrbet. V obraz so rdeči in delajo različne grimase, njihov trebušček je napihnjen, pogosto imajo vetrove. Take dojenčke je zelo težko pomiriti. Hranjenje, zibanje in pestovanje ne pomagajo.

Kako ločiti dojenčka s krči od zahtevnega dojenčka

Dojenček s krči

Zahteven dojenček

Epizode joka minejo pri treh mesecih Epizode joka se pojavljajo tudi po treh mesecih starosti
Jok traja več kot 3 ure na dan, 3 dni na teden in 3 tedne Navadno dojenček ne joka več kot 3 ure na dan
Epizod joka je manj, vendar trajajo dolgo Več krajših epizod joka
Dojenčka je težko pomiriti Intenzivne, negativne reakcije na močne dražljaje
Normalni vzorci hranjenja in spanja Neredno spanje in hranjenje
Težko se prilagaja na spremembe in rutino

Na srečo krči ali zahteven temperament dojenčka ne pomeni bolezni ali kakršnihkoli težav. Obdobja intenzivnega joka je treba le preživeti. Poskusite nekaj tehnik umirjanja, predlagamo naslednje:

 • tesnejše povijanje v odejico
 • podiranje kupčka
 • masaža trebuščka
 • zvok v ritmu bitja maminega srca, npr. sesalec ali pralni stroj
 • zibanje in nošenje
 • vožnja z vozičkom ali avtom
 • duda
 • topla kopel
 • termofor
 • probiotiki
 • če je dojenček dojen, bi se morda morala mama izogibati mleku in mlečnim izdelkom za nekaj tednov
 • če je dojenček hranjen z mlečno formulo, zamenjava mleka

Ne priporočamo naslednjega:

 • prehitro uvajanje goste hrane
 • uporaba zdravil, kot so spazmolitiki, antihistaminiki …
 • uporaba zeliščnih pripravkov in kapljic brez posveta s pediatrom ali farmacevtom

Pomembno si je zapomniti, da pri zahtevnih dojenčkih najverjetneje nobena od zgornjih rešitev ne bo delovala, zato ne preizkusite preveč različnih metod v zelo kratkem času.

Če dojenčka res ne morete pomiriti in ste izčrpani, ga za nekaj časa prepustite bližnjim. Če ste sami, ga zavijte v odejico, položite v posteljico, zašepetajte nekaj tolažilnih besed in odidite iz sobe. Morda bo dojenček nehal jokati sam od sebe. Vzemite si nekaj časa, da se umirite. Če dojenček čez nekaj minut še vedno joka, ga spet poskusite pomiriti.

Dejstvo je, da vsak dojenček joka, nekateri več, drugi manj. Jok ni nič neobičajnega in ni posledica slabega starševstva. Nič ne delate narobe. Tudi najboljši starši imajo zahtevne dojenčke ali dojenčke s krči. Ne primerjajte svojega dojenčka z ostalimi. Vsak dojenček je unikaten. Ne jemljite nasvetov drugih kot kritiko, raje se ob njih nasmehnite in se zanje zahvalite, potem pa naredite tako, kot sami menite, da je najbolj prav.

Povsem običajno je, da ste v obdobju, ko vaš dojenček veliko joka, nemirni, prestrašeni, nesigurni in jezni. Dovolite si vsa ta čustva in se ne trudite biti popolni.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov