Domov > Poučne vsebine > Katero hrano lahko jeste in kateri se je bolje izogniti v času dojenja?

Katero hrano lahko jeste in kateri se je bolje izogniti v času dojenja?

Ribe

Ribe so dober vir beljakovin in za dojenčkov razvoj zelo pomembnih omega-3 maščobnih kislin. Kaj pa onesnaženost z živim srebrom? Povsem varno lahko uživate manjše ribe (kot npr. sardelice in girice), rakce, škampe in lignje, dvakrat na teden v obrokih po približno 170 g. Izogibajte se uživanju morskega psa, skuše, mečarice in tune ter školjkam in morskim sadežem.

Začinjena hrana

Obožujete močno začinjeno hrano? Večino dojenčkov pekoča hrana, ki jo zaužije mamica, ne moti. Če pa ima dojenček pogosto vetrove, krče in dobi drisko vsakokrat, ko svoje kosilo začinite s pekočo papriko, se močno začinjeni in pekoči hrani za nekaj tednov odpovejte, da boste videle, ali so prebavne težave vašega dojenčka povezane s tem.

Jetrca

Jetrca in paštete lahko vsebujejo težke kovine in preveliko količino vitamina E, zato naj se jim doječa mamica raje izogne.

Meta, peteršilj, žajbelj?

Dišavnice dajejo hrani polnejši okus, na katerega se privadi tudi dojenček. Raznoliki okusi in arome hrane prehajajo tudi v materino mleko in dojenčku omogočajo, da se že zgodaj privadi na različnost okusov. Tako lahko že med dojenjem otroka pripravimo na uspešno uvajanje goste hrane, saj so v prvih mesecih najbolj dojemljivi za nove okuse.

Jajca in oreščki

Ste prepričane, da boste z izogibanjem določenim živilom (npr. arašidom) lahko preprečile razvoj morebitne alergije pri dojenčku? Žal za tako ravnanje ni znanstvene podlage. Z nepotrebnim omejevanjem lahko le ogrozite normalno oskrbo svojega telesa z vsemi potrebnimi hranili.

Sladke pijače

Navadno je doječa mamica (vsaj v prvih mesecih dojenja) bolj žejna kot običajno, saj se potrebe po tekočini v tem obdobju povečajo. Sladke pijače, gosti sadni sokovi, nektarji, ledeni čaji in gazirane sladke pijače ter vode z okusom niso priporočljivi. Poleg prevelike količine sladkorja lahko vsebujejo tudi druge aditive, ki neugodno vplivajo na zdravje. Najbolj priporočljiva pijača v času dojenja je voda in nesladkan zeliščni čaj.

Kava in kakav

Pijače z dodatkom kofeina, kakav in energijski napitki niso prava izbira v času dojenja. Navadno vsebujejo veliko sladkorja, hkrati pa neugodno vplivajo na presnovo nekaterih hranil. Če se doječa mamica ne more upreti kavi in jo je pila tudi že v času nosečnosti, si lahko privošči največ dve skodelici na dan.

Alkohol

Doječa mamica naj se alkoholnim pijačam izogiba (vsem vrstam, tudi pivu). Zmotno je staro prepričanje, da pivo povečuje količino materinega mleka. Dokazano je, da alkohol prehaja v materino mleko, kar lahko neugodno vpliva na razvoj dojenčka.

Ocvrta hrana

Ocvrta hrana vsebuje veliko škodljivih transmaščobnih kislin, ki se jim je še zlasti v obdobju dojenja treba izogibati. Poleg cvrtja so v prehrani doječe mamice nezaželene tudi margarine, živila iz listnatega in kvašenega testa …

Gobe

Mamica jih lahko uživa v manjših količinah, če so sveže, varne (če jih je nabral izkušen gobar), temeljito umite in jih mamica ne uživa na prazen želodec (so težko prebavljive).

Hrana, ki napenja

Glavni krivci za napenjanje so fižol, zelje, brokoli, brstični ohrovt, hruške … in nekatere mamice se jim popolnoma odpovejo v želji, da njihovega dojenčka ne bi napenjalo. Tako ravnanje nima znanstvene podlage in omejuje pestrost prehrane mamice in dojenčka.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov