Domov > Poučne vsebine > Kako se bo po porodu spremenilo vaše življenje?

Kako se bo po porodu spremenilo vaše življenje?

Se približuje termin vašega poroda in se vedno pogosteje sprašujete, kako se bo spremenilo vaše življenje po prihodu novorojenčka? Nekaj možnih scenarijev vam razkrivamo v nadaljevanju.

1. Ves svoj čas boste posvetili dojenčku

Čestitke – vaš dojenček je doma in vaše življenje se spreminja na čudovit in nepredvidljiv način. Popolnoma ste se prilagodili urniku svojega dojenčka. Novorojenčki spijo do 18 ur na dan, vendar pa je spanje razdeljeno v manjše kose. Med obdobjem spanja si sledijo hranjenje, previjanje in veliiiiko crkljanja. 

NASVET: Po prvih kaotičnih tednih, v katerih je vladal nered, bo dojenček začel spati dlje v enem kosu. Njegov urnik bo postajal bolj predvidljiv, sami pa boste postali svetovni prvaki v upravljanju s časom. 


2. Pridružili se boste novemu velikemu klubu

Kar naenkrat boste imeli polno prijateljev. Tujci, ki jih boste srečevali na sprehodih, se vam bodo smehljali, spraševali po starosti in imenu vašega dojenčka. Lahko se boste vključevali v pogovore o dojenčkih in vzgoji … Ta klub, v katerega ste se s prihodom dojenčka včlanili, se imenuje starševstvo in imeli boste veliko družbe. Uživajte!

NASVET: Razvili boste svoj način vzgoje, ki bo morda popolnoma drugačen od vzgoje vaše prijateljice ali sosede. Ne skrbite in zaupajte sebi – vaš način vzgoje je najprimernejši za vašo družino


3. Vaš odnos s partnerjem se bo spremenil

Dinamika vajinega odnosa se bo spremenila. Sedaj imata še nekoga, ki potrebuje veliko vaše pozornosti, kar posledično pomeni manj časa za vaju. Če le eden od staršev skrbi za dojenčka, potem se drugi lahko počuti odrinjenega. Pogosto se tudi zgodi, da se partnerja ne pogovarjata več toliko kot nekoč.

NASVET: Rezervirajte si čas samo za vaju. Dogovorite se za zmenek in si povejta, kaj se dogaja v vajinem vsakdanu.


4. Nov nočni urnik

Dober (in predvsem dovolj dolg) nočni počitek – kaj je že to? Res je, dojenček vam bo nočni ritem za nekaj časa spremenil. Dobra novica je, da to obdobje slabšega spanja ne bo trajalo dolgo. Dokler vaš dojenček ne bo prespal noči, je najbolje, da se pri nočnem vstajanju s partnerjem izmenjujeta.

NASVET: Ko bo dojenček čez dan zaspal, se ne trudite opraviti vse zaostalo delo v gospodinjstvu, ampak se raje uležite tudi vi in počivajte.

 


5. Imeli boste veliko obiskov

Vaša širša družina in prijatelji bodo želeli videti vašega najmlajšega družinskega člana. Ko bodo prišli na obisk, bo debata tekla predvsem o tem, kakšne izkušnje imajo oziroma so imeli sami z dojenčki. Obiske sprejmite, ko se boste počutili pripravljene, prav nič pa ni napak, če jih pred prihodom vprašate, ali so zdravi, in jih prosite, da si pred stikom z dojenčkom umijejo roke.

NASVET: Če ste utrujeni, preobremenjeni, je popolnoma običajno, če obiske prosite, da k vam pridejo kakšen drug dan. Dobri prijatelji bodo razumeli.


6. Pačili se boste bolj kot vaš dojenček

Dojenčki se učijo s pomočjo opazovanja in interakcijo z okoljem. Kmalu boste tudi vi začeli početi in oponašati veliko smešnih stvari, da bi spodbudili dojenčkov razvoj. Smejanje, kazanje jezika, pačenje ali oponašanje različnih neobičajnih glasov bo pritegnilo dojenčkovo pozornost.

NASVET: Po nekaj tednih boste opazili, da dojenček proučuje vaš obraz, se uči in dejansko ponavlja grimase, ki mu jih kažete.


7. Potrebovali boste pomoč

Dojenčki so zabavni, vendar pa zahtevajo zelo veliko pozornosti. Ne poskušajte vsega storiti sami. Naj vam partner pomaga. Vsak od vaju bi moral imeti dnevno nekaj časa samo zase, medtem ko drugi skrbi za dojenčka. V prostem času počnite nekaj prijetnega – oglejte si film, berite knjigo, pojdite na sprehod ali si privoščite sproščujočo kopel.

NASVET: Če ste samohranilka/-ec, naj vam ne bo nerodno prositi za pomoč prijateljev ali družine. Čas, ki ga boste porabili samo zase, vas bo napolnil z novo energijo.


8. Dojenčki potrebujejo pogovor

Kadar se pogovarjate s svojim dojenčkom, se dogajata dve stvari. Dojenček se uči in vidva se tesneje povezujeta. Več, ko se z dojenčkom pogovarjate, v večji meri se krepita dojenčkovo učenje in vajino povezovanje.

NASVET: Oponašajte zvoke svojega dojenček – ba-ba, gu-gu in potem počakajte na njegov »odgovor«. Njegove zvoke zopet ponovite. Ta vaja dojenčkom omogoča učenje dialoga.


9. Občutek krivde je običajen

V obdobju načrtovanja zanositve in v obdobju nosečnosti si večina bodočih staršev predstavlja, da bo po prihodu dojenčka, življenje popolno. Kasneje si boste kdaj zaželeli nazaj svoje »staro življenje«, ko še niste imeli otrok. Ker morda ne boste uživali popolnoma v vsakem trenutku s svojim najmlajšim, se boste počutili krive. Niste edini, ki se vam to dogaja. Povsem običajno je, da si včasih zaželite malo samote.

NASVET: Prosite za pomoč. Ko je vaš dojenček na primer na varnem v posteljici, pokličite prijateljico in poklepetajte. Lahko ste ponosni nase, ker se znajdete v novi situaciji.

 


10. Ugotovili boste, da so otroške knjige zabavne

Če prej niste poznali otroških knjig, se boste vanje zaljubili zdaj. Mnoge so napisane z mislijo na otroka in starše, tako da zabavajo in izobražujejo hkrati. Dojenčki obožujejo branje in nikoli ni prezgodaj, da bi dojenčku prestavili svet knjig.

NASVET: Glasno branje bo dojenčka spodbudilo, da bo v kasnejših letih boljši in bolj strasten bralec.


11. Delali boste napake

Morda ste pred porodom prebrali veliko knjig o vzgoji in starševstvu in si zaobljubili, da kot starši nekaterih stvari ne boste nikoli naredili ali izrekli … potem pa se zgodi ravno nasprotno od načrtovanega. Verjetno popolni starši obstajajo le v idealnem svetu, ki pa ga ni. Dovolite si biti zgolj »dovolj dobri« starši. Sprostite se, občasni odkloni od vaše začrtane smeri vzgoje otroku ne bodo škodili.


12. Postali boste razsodnik

Z odraščanjem otroka raste tudi vaša vloga razsodnika. Pomiriti bo treba spore med brati in sestrami, postaviti meje, včasih dodeliti kazen. Discipliniranje ni najenostavnejša in najprijetnejša starševska naloga, vendar je pri vzgoji nujna in otroci jo potrebujejo.

NASVET: Če imate več otrok, si za vsakega posebej vzemite čas. Tako se bodo vsi počutili, da so dobili dovolj vaše pozornosti.


13. Ljubezen do otrok je pristna

Pri nekaterih starših se zgodi v prvem hipu, ko zagledajo svojega novorojenčka, pri drugih traja nekoliko dlje. Vendar pa zagotovo pride trenutek, ko boste ob pogledu na svojega otroka začutili globino čustev, ki je do sedaj še niste poznali. Uživajte in naj traja vse življenje.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov