Domov > Poučne vsebine > Kako privarčevati pri pleničkah?

Kako privarčevati pri pleničkah?

Plenice so enostavno drage. Trošiti denar za nekaj, kar potem hitro vržeš stran, pa je nesmiselno. Novorojenček navadno potrebuje do 10 pleničk na dan, zato do otrokovega drugega leta (ali malo čez) samo za otroške plenice porabimo več kot 1.000 € (kadar gre za plenice za enkratno uporabo) in približno polovico manj, kadar gre za pralne plenice. Tako lahko nakup plenic pomeni velik izdatek za družinski proračun. 

Obstaja nekaj načinov, kako prihraniti pri nakupu plenic:

Razmislite o plenicah za večkratno uporabo

Če imate čas in ste pripravljeni nekoliko več prati, se vam bo investicija v pralne pleničke na daljše obdobje izplačala. Potrebovali boste med 20 in 30 pralnih pleničk, za kar boste odšteli približno polovico manj, kot pri plenicah za enkratno uporabo. Če jih boste uporabljali tudi pri drugem otroku, bo izdatek še toliko manjši. Poleg tega so pralne pleničke tudi bolj prijazne za okolje in bolj zdrave za vašega otroka.

Izkoristite kupone, bone, kartice zvestobe, akcijske ponudbe

Trgovske verige in drogerijo pogosto ponujajo različne programe zvestobe, kjer zbirate točki in jih kasneje lahko unovčite, zato je v takih primerih pametno plenice kupovati vedno v istih trgovinah. Obstaja tudi več posebnih programov za mlade starše, kjer cenovne akcije in druge ugodnosti nudijo prav za izdelke za dojenčke.

Preizkusite plenice trgovskih blagovnih znamk

Enostavno jim dajte priložnost, ker ni nujno, da so tovrstne plenice slabše kakovosti, navadno pa so precej cenejše. Pogosto jih izdelujejo ravno priznani proizvajalci.

Naredite si zaloge v času ugodnejših cen

Kadar naletite na znižanje cene, si naredite večjo zalogo – vendar pazite, da ne boste nakupili preveliko zalogo pleničk, ki jih bo vaš otrok hitreje prerasel, kot jih boste uspeli porabiti. Če plenice kupujete samo takrat, ko jih potrebujete, jih boste najbrž plačevali po višji ceni.

Kupujte večja pakiranja plenic

Trgovci pogosto ponujajo nakup več paketov skupaj (najpogosteje so v kartonskih škatlah). V večini primerov imajo takšna pakiranja ugodnejšo ceno.

Ne prehajate prehitro na večje plenice

Čim večje so plenice, manj jih je v paketu, kar pomeni, da je posamezna plenica dražja, paket pa ima najpogosteje isto ceno. Kadar primerjate cene, jih primerjajte po posamezni plenici in ne po pakiranjih.

Pazite, kako nameščate plenico

Preden se odločite, da je plenička vašemu otroku premajhna, preverite, če jo pravilno nameščate. Če vaš dojenček umaže predvsem zgornji del in lula bolj naprej, potem jo morate potegniti nekoliko bolj naprej in malo močneje pričvrstiti spredaj.
Če vašemu dojenčku plenička vedno spusti zadaj, ker večkrat kaka in je blato bolj tekoče, jo namestite bolj nazaj. Kadar blato in urin uhajata v predelu nogic, potem to največkrat pomeni, da so pleničke prevelike in je treba uporabiti številko manjše.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov