Domov > Poučne vsebine > Fotografiranje dojenčka

Fotografiranje dojenčka

Z rojstvom novega otroka pride v naše življenje čudovito novo bitjece, ki postavi vse na glavo. Predvsem pri prvem otroku se srečujemo s kopico novih izkušenj in vprašanj, pridobivamo nove veščine, zato na dokumentiranje najlepših trenutkov pogosto pozabimo.

K sreči v začetku novorojenčki veliko spijo, zato jih je fotografirati dokaj enostavno. Najbolje bo, da otroka varno namestite na udobno in čimbolj enobarvno in enostavno podlago ob viru indirektne svetlobe (ob oknu ali na prostem). Ker je dojenček večinoma pri miru, boste imeli idealno priložnost, da preizkusite različne zorne kote fotografiranja in se kasneje odločite, kateri vam je najbolj všeč. Na primer, fotografirajte s strani ali stopite nekam višje in fotografirajte od zgoraj. To je tudi dobra vaja za kasneje, ko se bo otrok hitreje gibal in boste morali biti hitrejši in bolj učinkoviti.Večji kot je vaš otrok, bolj postane pomembno, da pri fotografiranju vključite najpomembnejše osebe v življenju malčka. Tudi nam največ pomenijo fotografije iz otroštva, ki uprizarjajo te tesne vezi med družinskimi člani, norčije, ki smo jih uganjali, in okolje, v katerem smo odraščali. Priročno je, da imate možnost fotografiranja vedno pri roki, pa naj bo to telefon ali majhen fotoaparat. In da se spomnite narediti fotografijo tudi na primer v trenutku, ko je otrok popolnoma prekrit s slivovo kašico, preden ga nesete v banjo. Spontani trenutki so najboljši!Ko fotografirate, bodite pozorni na okolico. Najlažje je, če je ozadje nevtralno, več vsebine pa dodajo razni predmeti, ki so otroku ali vam ljubi in povedo več o določenem obdobju otrokovega življenja. Potrudite se, da na drugi strani vedno izključite moteče elemente oziroma dejavnike, ki ne dodajajo tematike k fotografiji. Povsem nepotrebno je, da se na fotografiji pojavljajo naključni avtomobili, cestne svetilke … Po navadi se jim lahko izognete že s preprostim premikom.


In čeprav izbor fotografij omenjam bolj na koncu, ga nikakor ne smete zanemariti. Lahko rečemo, da je to najtežji del, saj se morate odločiti, katere fotografije boste obdržali in katere zavrgli. Nujno morate obdržati le najboljše, kajti nikoli več se kasneje ne boste prebili skozi goro nastalih posnetkov. To najlažje naredite sproti in izbrane fotografije shranite na primer po vsebini in letu nastanka. Včasih je težko izbrisati fotografije otroka, saj smo na njih čustveno navezani. Takrat se je treba opomniti, da s tem ne boste izbrisali spominov, temveč jih boste s tem ohranjali bolj dostopne. Tako izbrane fotografije omogočajo tudi enostavno sestavljanje fotoknjige, ki jo bodo družinski člani v nadaljnjih letih radi prelistali.

Zadnja stvar, na katero bi rada opozorila, je pojav “družinskega fotografa”, ki vedno poskrbi za beleženje vseh spominov, sam pa žal izpade z večine fotografij. Bodite pazljivi, da to ne boste ravno vi, četudi (večinoma povsem napačno) zase trdite, da niste fotogenični. Poskrbite, da boste del vaše družinske pripovedi vsakdana in naj ne bodo le posebne priložnosti tiste, ki bodo vredne spomina.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov