Domov > Poučne vsebine > Dojenčkovo blato – kaj je normalno in kaj ne

Dojenčkovo blato – kaj je normalno in kaj ne

Čeprav tema morda na prvi pogled ni najbolj privlačna, je dojenčkovo blato pogosto razlog za zaskrbljenost in številna vprašanja staršev. Kaj pomenijo različne barve, spremenjena konsistenca blata, ki ga vsakodnevno gledate v dojenčkovih pleničkah? Tudi zelo izkušeni starši verjetno še niso videli vseh kombinacij, ki se pojavljajo pri dojenčkih. V nadaljevanju članka boste izvedeli vse o dojenčkovem blatu.

Sestava

V blatu je približno 75 % vode, ostalo pa je kombinacija živih in mrtvih bakterij, ki v črevesju pomagajo prebaviti hrano, beljakovine, odpadne snovi iz hrane, celične obloge, maščobe, soli in snovi, ki jih izloča črevesje in jetra.

Vonj

Glede na sestavo, ni presenetljivo, da ima blato neprijeten vonj, kar je posledica aktivnosti bakterij, ki proizvajajo različne snovi in pline. Blato, ki se v črevesju zadržuje dlje časa, ima tudi bolj neprijeten vonj. Izrazito težak, kisel vonj lahko nakazuje na alergijo na beljakovine kravjega mleka. Navadno blato dojenih dojenčkov nima neprijetnega vonja, medtem ko je vonj dojenčkov, ki so hranjeni z nadomestnim mlekom, nekoliko bolj neprijeten. Ko dojenček pride v stik z različnim izvorom beljakovin (ko začne uživati mešano prehrano, predvsem meso), postaja vonj blata bolj neprijeten. Če menite, da je vonj blata izrazito neprijeten, to omenite izbranemu pediatru.

Barva

Polno dojeni dojenčki dnevno zaužijejo različne beljakovine, kar je odvisno od prehrane doječe mamice. Skladno z mamino prehrano se nekoliko spreminja tudi barva dojenčkovega blata. Po drugi strani se spreminja tudi blato dojenčkov, ki uživajo izključno nadomestno mleko in torej dobivajo vsak dan isto vrsto hrane. Razlog tiči v tem, da se spreminja dojenčkova črevesna flora (sestava bakterij, ki naseljujejo črevo). Tako lahko blato dojenčka, ki je hranjen z nadomestnim mlekom v ponedeljek zgleda drugače kot v petek.

Konsistenca

Dojenčkovo blato je lahko trdo kot maslo, mehko kot skuta ali tekoče kot jogurt. Dojen dojenček ima navadno gorčično rumeno blato, ki je lahko zrnato ali gladko. Dojenčki, ki so hranjeni z nadomestnim mlekom, pa imajo blato podobno pudingu. Če ima dojenček blato kot zajček (v kroglicah) potem je verjetno zaprt. Velja okvirno pravilo – če se blato kotali, potem je verjetno pretrdo.

Pogostost

Kako pogosto dojenček kaka ni tako pomembno kot meni večina staršev. Po 6 mesecih naj dnevno ne bilo več kot 6 odvajanj dnevno in ne manj kot 1 na teden. Vse vmes je popolnoma običajno. V tem obdobju se hitrost premikanja hrane skozi črevesne upočasni. Če se hrana premika skozi prebavila prehitro, telo ne vsrka dovolj hranil. Če pa se hrana premika prepočasi, lahko to pomeni zaprtje. Konsistenca (trdota) blata je bolj pomembna kot pogostost odvajanja.

Z rastjo in spremembo hrane dojenčka se spreminja tudi njegovo blato

Novorojenček

Prvo dojenčkovo blato je lepljivo, črno-zelene barve in se imenuje mekonij. Nastajati začne že mnogo pred porodom. Vsebuje plodovno vodo, telesne celice, žolč, lase,… oz. vse kar je dojenček pogoltnil še v času, ko je bil v maternici. Čeprav izgleda zelo neprivlačno, mekonij nima vonja. Po nekaj dneh postane blato bolj vodeno in rumenkaste barve, v prvem mesecu je lahko tudi 10 pokakanih pleničk dnevno.

2-4 mesec

V tem času se število odvajanj ustali pri približno 4 odvajanjih dnevno. Frekvenca odvajanja je navadno pogostejša pri dojenih dojenčkih kot pri dojenčkih, hranjenih z mlečno formulo. Vendar pa lahko zaradi dobrega izkoristka hranilnih snovi v materinem mleku tudi polno dojeni dojenčki kakajo le enkrat na teden, pri tem pa ne gre za zaprtje.

5-12 mesec

Ko dojenček začne uživati gosto hrano, se spremeni tudi blato. Blato dojenih dojenčkov postane gostejše, blato dojenčkov, ki uživajo nadomestno mleko, pa redkejše. Po uvedbi goste hrane začnejo navadno tudi dojenčki, ki so bili polno dojeni in so pred uvedbo goste hrane kakali le enkrat tedensko, kakati vsak dan.

1–3 leta

Po prvem rojstnem dnevu otrok navadno uživa že vso gosto hrano, zato njegovo blato postaja trše in gostejše. Med 12 in 18 mesecem boste lahko opazili t.i. »zelenjavne plenice«, kjer bo v blatu opaziti večje koščke neprebavljene zelenjave. Razlog za omenjen pojav je, ker se otrokovo črevesje v tem obdobju šele navaja na prebavo večjih kosov zelenjave, mnogi otroci pa hkrati hrane še ne prežvečijo dovolj dobro. Sčasoma se bo vsa hrana bolje prebavila in v pleničkah ne bodo ostajali večji koščki.

Kaj storiti, če je otrok zaprt?

  • Če je otrok dojen, potem naj mamica uživa več vlaknin (sadje in zelenjava).
  • Če je dojenček hranjen z nadomestnim mlekom, priporočamo izbor mleka, ki je namenjen prav tej težavi (Novalac IT). Vsebuje več mlečnega sladkorja in magnezija, ki zmehčata blato in omogočata lažje odvajanje blata. Posvetujte se tudi z izbranim pediatrom.
  • Če otrok že uživa gosto hrano, potem poskrbite, da zaužije veliko sveže zelenjave in sadja, naj pije dovolj tekočine (najbolje voda), ne ponujajte pa mu čokolade in čokoladnih kašic, riža, in kuhanega korenja.

Kdaj je potrebno obiskati pediatra?

  • Blato je črno (sum na prebavljeno kri iz želodca ali tankega črevesja), rdeče blato (sum na krvavitev iz debelega črevesja ali zadnjika), belo blato (težave z žolčnikom)
  • Če otrok ob kakanju joka in kriči od bolečine
  • V blatu je sluz (lahko gre za okužbo ali netoleranco)
  • Blato se močno spremeni po uvedbi novega živila v prehrano (lahko gre za alergijo)
  • Če je blato tudi po dopolnjenem 1. letu zelo tekoče ali ima drisko (tekoče blato več kot petkrat dnevno)

4 stvari ki lahko spremenijo otrokovo blato

Antibiotiki

Otrok, ki uživa antibiotike, lahko dobi drisko, mučijo ga vetrovi in je napihnjen. V takih primerih se priporoča uporaba probiotikov (npr. Waya z najmanj dvournim razmakom med zaužitjem antibiotika in probiotika). Raziskave so potrdile, da probiotiki skrajšajo trajanje driske, ki jo povzročijo antibiotiki.

Gastroenteritis

Otroci s črevesno virozo pogosto prvi dan bruhajo, potem pa potrebujejo še do 2 tedna, da se uredi njihova prebava. Ko virus naseli črevesje, potrebujejo dobre bakterije nekaj časa, da vzpostavijo prvotno ravnovesje. Tudi v teh primerih lahko proces zdravljenja pospešite z uporabo probiotika (npr. Waya).

Potovanje

Na potovanju je včasih težko zagotoviti zadosten vnos tekočine, kar lahko privede do zaprtja. Voda v novih krajih lahko vsebuje bakterije, ki jih otrokova prebavila niso vajena, zato lahko pride do driske. Tudi v tem primeru lahko koristijo probiotiki (npr. Waya). Najbolje jih je začeti jemati že nekaj dni pred načrtovanim potovanjem.

Dodatki železa

Ob jemanju železovih preparatov (zaradi slabokrvnosti), blato postane zelo temne ali celo črne barve, kar je popolnoma običajno. Če je blato črno, vendar otrok ne jemlje železovih preparatov, je potreben posvet pri pediatru.

Članek je informativne narave in ni primeren za postavljanje diagnoze ali zdravljenje težav. V primeru dvoma se prosimo posvetujte z otrokovim pediatrom.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov