Domov > Poučne vsebine > Dehidracija v poletnih mesecih

Dehidracija v poletnih mesecih

Poleti ljudje veliko več potujemo, hodimo na izlete, se gibamo v naravi. Hkrati si vsi želimo, da bi bili polni energije in zdravi. Načrte nam lahko prekriža vročina, spremenjena prehrana ali le vožnja do morja.

Slabost med vožnjo

Predvsem otroci so podvrženi slabosti v avtu, zlasti če gre za daljšo, razgibano pot. Umirjena vožnja in postanki prispevajo k boljšemu počutju, saj se lahko nadihamo svežega zraka in odpočijemo v senci. Če je otroku zelo slabo, z bruhanjem izgubi veliko tekočine in elektrolitov, kar povzroči dehidracijo. To ga izčrpa in običajno še nekaj časa nima teka. Potovalna lekarna naj zato vsebuje tudi rehidracijsko raztopino Hydranova, ki pomaga pri težavah, povezanih z dehidracijo. Če je slabost res huda, lahko uporabite ingverjeve pripravke ali pa tablete proti potovalni slabosti (ki pa pogosto povzročajo zaspanost).

Prebavne težave v oddaljenih krajih

Potovanja v oddaljene in eksotične kraje spremlja sprememba prehrane; velikokrat okužena živila povzročijo drisko in slabost. Priljubljene destinacije v severni Afriki so območja z velikim tveganjem za drisko. Priporočljivo je, da preventivno jemljemo probiotike WAYA in svojo črevesno floro pripravimo na možne oportunistične in patogene bakterije. Na potovanju se izogibajmo surovim živilom in pitju vode iz vodovoda, saj pomenita večjo možnost za okužbo. Kljub temu nas v prvih dveh tednih potovanja lahko doleti driska, ki jo je težko ublažiti. Pomembno je, da telesu zagotovimo dovolj tekočine in elektrolitov, ki jih je naš organizem izgubil.

Dehidracija zaradi športnih aktivnosti na prostem

V poletnih mesecih se veliko gibamo na prostem, otroci hodijo na tabore, kjer so vključeni v mnoge športne aktivnosti, prav tako veliko treningov poteka v naravi. Seveda je to več kot dobrodošlo za naše zdravje in dobro počutje, vendar moramo biti pozorni na velike izgube tekočine. Naše telo se pred toploto ščiti s hlajenjem – potenjem. Tako izgubljamo tekočino, ki jo moramo nujno nadomestiti, saj sicer dehidriramo. Simptomi dehidracije se lahko kažejo z omotico, vrtoglavico, hudo žejo, opazimo pa jih šele, ko je dehidracija že napredovala. Strokovnjaki odsvetujejo aktivnosti na prostem v času največje vročine (od 11. do 16. ure), poskrbeti pa moramo tudi za ustrezno zaščito s kremo z visokim zaščitnim faktorjem, uporabo pokrival in dolgih, lahnih oblačil.

Za dehidracijo so še posebej dovzetni dojenčki, otroci in starejši. Ko bodo zunanje temperature zelo visoke, bo telo potrebovalo več tekočine. Z upoštevanjem preprostih pravil boste ohranili zdravje družine in uživali v poletju!

5 nasvetov, da poleti ne dehidrirate

 1. Pijte veliko tekočine
  Odrasla oseba potrebuje vsaj 1,5 l vode na dan, med poletnim časom še več. Z rehidracijo skrbimo, da naš organizem normalno deluje, da lahko izloča škodljive snovi in da imunski sistem opravlja svojo nalogo. Telo nas hitro opozori, kdaj mu primanjkuje tekočine: postanemo utrujeni, žejni, boli nas glava, srce nam hitreje bije in slabo se počutimo. Če ne prej, je takrat skrajni čas, da posežemo po velikem kozarcu vode. Sicer pa je najboljše, da imamo svojo najljubšo stekleničko vedno s seboj, saj se tako pogosteje spomnimo, da spijemo dovolj vode.
 2. Izogibajte se neposrednemu soncu med največjo vročino
  Vsi celo leto čakamo sonce, visoke temperature in poletje, a zavedati se moramo, da so sončni žarki lahko tudi nevarni. Predvsem velja dobro znano opozorilo, da se izogibamo neposrednemu soncu med 11. in 16. uro, ko ima največjo moč. Takrat se mora naše telo res truditi, da se ohlaja, s čimer izgubljamo velike količine tekočine. Poleg dehidracije je sonce nevarno predvsem za našo kožo, ki lahko utrpi opekline in dolgoročne posledice (gube, rak).
 3. Ne pretiravajte z alkoholom
  Alkohol zavira sproščanje vazopresina ali antidiuretičnega hormona, ki uravnava izločanje vode iz telesa. Če vazopresina primanjkuje, telo ne skrbi dovolj dobro za zaloge vode v našem organizmu in podvrženi smo dehidraciji. Ob uživanju alkohola je zato priporočljivo uživanje tudi zadostnih količin vode.
 4. Jejte dovolj sadja in zelenjave
  Poletje je čas, ko imamo sadja in zelenjave na pretek. Najboljše pravilo je: »Jej sezonsko in lokalno«, saj sta sveže sadje in zelenjava bogat vir vitaminov, mineralov, sladkorjev in tudi vode. Veliko vode vsebujejo paradižnik, kumare, brokoli, zelje, citrusi, lubenice, jabolka in češnje. Lahko si pripravimo tudi sadni napitek, ki mu dodamo vodo. V vročih poletnih dneh bo prava osvežitev!
 5. Ne pretiravajte s kavo
  Kofein je znan kot blag diuretik, zato je v poletnih mesecih priporočljivo običajno količino kave zmanjšati. Če to ni mogoče, se potrudite, da zraven skodelice kave vedno popijete tudi kozarec vode. Tako boste nadomestili izgubljeno tekočino in se ne boste počutili dehidrirani.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov