Domov > Poučne vsebine > Barva oči pri dojenčku

Barva oči pri dojenčku

Zakaj ima večina dojenčkov modre oči?

Oči vašega novorojenčka so morda čudovite modre barve, ampak, ali veste da se ta lahko spremeni v rjavo ali zeleno? Preberite, kdaj se bo, in ali se sploh bo, barva otrokovih oči spremenila in kako na to vpliva genetika. 

Zakaj se barva dojenčkovih oči spreminja?

Novorojenčki, še posebej svetlopolti, imajo tudi svetle oči. Razlog je zelo majhna količina melanina, ki ga vsebuje šarenica njihovega očesa. Melanin je pigment, ki določa barvo oči, kože in las. Reagira na sonce in svetlobo, zato se barva kože pod vplivom sonca spremeni v temnejšo, enako pa se zgodi tudi s šarenico.
Genetika nadzoruje, koliko melanina ali pigmenta bo imela oseba v telesu. Vaš dojenček bo od vas in vašega partnerja/-ice podedoval DNK, ki bo določala barvo njegovih oči (modra, rjava, zelena ali drugačna).
Pomembno je poudariti, da sprememb ne povzroča barva pigmenta, saj moder, zelen, rjav ali siv pigment ne obstajajo. Edini pigment, ki ga imamo v očeh, je rjavi in njegova količina določa, ali bo oseba imela svetle ali temne oči. Navadno se dojenček rodi z modrimi očmi, ker se v maternici melanin ne tvori (ali pa zelo malo). Kasneje se pod vplivom svetlobe v očeh tvori več melanina in zato postajajo temnejše barve.
Morda je videti kot preprosta enačba, ki pravi, da imata dva starša z rjavimi očmi dojenčka z rjavimi očmi. Čeprav je izid pogost tak, to ni nujno.

V telesu imamo več genov, ki določajo barvo oči, tako da ima lahko otrok staršev z rjavimi očmi modre oči. Starši imajo namreč v svojem genetskem zapisu shranjene tudi gene svojih staršev. Če ima torej vaš otrok drugačno barvo oči kot vi in vaš partner, sta lahko razlog za to babica ali dedek.

Glede na to, da še vedno ni popolnoma jasno, kako se geni izražajo in katera je njihova vloga pri barvi oči, je težko predvideti, kakšne barve oči bo imel na koncu otrok. Verjetnosti različnih izidov so podane v sliki. 

Kdaj se spreminja barva oči?

Največjo spremembo barve oči lahko pričakujete med 6. in 9. mesecem otrokovega življenja. Do tega trenutka se v šarenici ustvari potrebna količina pigmenta, ki bo določala končno barvo oči. Sprememba je postopna.
Po dopolnjenem enem letu ima večina otrok že dokončno barvo oči. V zelo redkih primerih se lahko zgodi, da otrok barvo oči spremeni do 6. leta starosti, pri 10 % ljudi pa se barva oči spreminja tudi v odrasli dobi.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov