Domov > Poučne vsebine > 7 stvari, zaradi katerih so mamice novorojenčkov pogosto zaskrbljene

7 stvari, zaradi katerih so mamice novorojenčkov pogosto zaskrbljene

Dojenčkova glava je videti neobičajno

Pričakovali ste ljubkega dojenčka, z okroglo glavico in rožnatimi lički, vendar vaš dojenček prve dni po porodu ni videti tako. Če je glava novorojenčka nekoliko nepravilne oblike (podolgovata), je to zato, ker je bil verjetno nekaj ur zagozden v medenici. Bodite potrpežljivi: kmalu bo glavica bolj pravilne oblike.

Dojenček ima mrzle ročice in nožice

Preden pretirano ogrejete stanovanje ali svojega dojenčka zavijete v dodatno odejico, potipajte njegov prsni koš. Če je koža na tem predelu topla in rožnata, vaš otrok ni podhlajen. Ker se njegov krvni obtok še razvija, je več krvi v vitalnih organih in manj v okončinah. Da se dojenčkov krvni obtok popolnoma prilagodi življenju zunaj maternice, lahko traja tudi do 3 mesece.

Dojenček ima na ustnici žulj

Pri mnogih novorojenčkih se zaradi intenzivnega sesanja (dojke ali dude na steklenički) na ustnici pojavi sesalni žulj. Sesalni žulj dojenčku ne povzroča neugodja, temveč mu omogoča, da se ustnica utrdi, kar mu olajša sesanje.

Dojenčkovo dihanje je nenavadno

Veliko staršev v začetku ponoči večkrat preverja dojenčkovo dihanje. Pogosto se zgodi, da novorojenček med dihanjem naredi kratek premor, potem pa nekaj časa diha hitreje. Premori do 20 sekund so običajni. Do 6. tedna starosti dojenček razvije bolj reden vzorec dihanja.

Dojenček pogosto kiha

Ste s strani starejše gospe dobili nasvet, da morate svojega novorojenčka bolj obleči, ker je v njeni navzočnosti kihnil? Ne skrbite: novorojenčki pogosto kihajo, vendar razlog za to ni prehlad ali bolezen. To je le njihov način čiščenja nosnih in dihalnih poti zaradi delcev v zraku.

Dojenčkovo blato je tekoče

Dojeni dojenčki imajo zrnasto, gorčično rumeno blato, ki je precej tekoče in ni formirano. Dojenčki, ki jih hranijo po steklenički, imajo nekoliko bolj gosto, rjavkasto blato.  Nekateri dojenčki izločajo blato več kot desetkrat dnevno, drugi le nekajkrat dnevno in oboje je normalno, če dojenček lepo napreduje s težo in se dobro počuti.

Dojenček je ves čas lačen

Prve tedne po porodu boste morda imeli občutek, da dojenčka ves dan le hranite. Dojeni dojenčki se hranijo bolj pogosto, ker je materino mleko lahko prebavljivo, hkrati pa imajo majhen želodček in naenkrat ne morejo pojesti veliko. Po drugi strani pa hitro rastejo in se razvijajo, zato porabljajo veliko energije. V prvih šestih mesecih bo dojenček podvojil svojo težo, do prvega leta pa potrojil. Če imate težave z dojenjem, ne skrbite. Na srečo obstaja kakovostno nadomestno mleko, na voljo v lekarnah.  V lekarnah boste s strani farmacevta dobili tudi pravi nasvet, katero mleko bi bilo za vašega dojenčka najbolj primerno. Lahko pa preverite sami v katalogu izdelkov Novalac.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov