Zaprtje

Kaj je zaprtje?

Zaprtje pomeni neredno odvajanje blata pri dojenčku (dvakrat na teden ali manj). Blato je bolj trdo, odvajanje je manj pogosto, oteženo, celo boleče, na površini blata se lahko pojavi kri.

Ali je zaprtje boleče?

Izločanje trdega blata je boleče, prisotna je lahko tudi kri. Treba je ukrepati takoj. Če bo otrok povezoval »kakanje« z bolečino, bo poskušal zadržati blato, zaprtje pa bo zato postalo resnejše.

Kaj povzroča zaprtje?

Zaprtje ima običajno funkcionalne vzroke in je neposredno povezano s prehrano, zaužitjem premajhnih količin tekočine ali jemanjem določenih zdravil. Če otrok jemlje zdravila, lahko ta upočasnijo prebavo, kar morate sporočiti zdravniku.

Svetovali so vam uporabo specialnega mleka Novalac IT za dojenčke z zaprtjem

Mleko Novalac IT je posebej namenjeno dojenčkom z zaprtjem. Vsebuje povečano količino laktoze (mlečnega sladkorja) in magnezija, ki omogočita, da se blato zmehča in s tem olajša odvajanje. Novalac IT je popolna hrana in zadovolji vse prehranske potrebe dojenčka za normalno rast in razvoj.

Novalac IT mleko je primerno za posebne prehranske namene za dojenčke z zaprtjem od rojstva do 12. meseca starosti, če jih matere ne dojijo. Novalac IT zadovolji vse prehranske zahteve dojenčka do 6. meseca starosti, za dojenčke, starejše od 6 mesecev, pa je del raznovrstne prehrane. Po 12. mesecu starosti svetujemo prehod na nadaljevalno mleko Novalac 3.

Kaj storiti, če je dojenček zaprt?

  • Če svojega otroka dojite, ima verjetno vaše mleko premalo vlaknin: poskusite jesti več sadja in zelenjave.
  • Če hranite otroka po steklenički, vam svetujemo uporabo mleka Novalac IT za dojenčke z zaprtjem. Posvetujete se tudi s svojim pediatrom.
  • Če vaš otrok že uživa raznovrstno prehrano, vključite v njegovo prehrano nekatera živila, kot so: sveže sadje in zelenjava (kivi, pomaranče, mandarine, kompot iz suhih sliv ali fig, grozdje, hruške ...) in grobozrnat kruh.
  • Na vsak način ponudite otroku čim večkrat po malo tekočine (voda, čaj, sadni sokovi).

Čemu se je treba izogibati, če je dojenček zaprt?

Če menite, da je otrok zaprt, najprej izločite možnost napačne priprave obroka (mleka), prilagodite prehrano in se posvetujte s svojim pediatrom. Odsvetujemo vam:

  • banane
  • čokolado
  • kašice s čokolado
  • korenje
  • riž

Ne uporabljajte odvajal brez posveta z zdravnikom. Ne pustite, da zaprtost traja dlje časa.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov