Polivanje

Kaj je polivanje?

Polivanje (bljuvanje) ali regurgitacija je pogosta težava dojenčkov v prvem letu življenja, ki se kaže kot nehoteno vračanje materinega mleka oziroma hrane iz želodca v požiralnik. Pojavi se navadno takoj oziroma kmalu po obroku (pri podiranju kupčka), redkeje med spanjem. Značilno za polivanje je, da želodec »brez vsakega napora« zavrne vsebino in jo potisne v požiralnik. Ne zamenjujte polivanja in bruhanja. Pri bruhanju se močno krčijo tudi trebušne mišice, želodčna vsebina pa se izloči v loku.

Ali je polivanje nevarno oziroma boleče?

Polivanje je pri dojenčkih nekaj povsem običajnega in samo po sebi mine v prvem letu starosti. Želodčna vsebina je kisla in lahko draži požiralnik in tako povzroča bolečino. Polivanje je prebavna težava, ki ne pomeni nič resnega, vendar tako pri otroku kot pri starših vzbuja nelagodje in skrb. Za zmanjšanje polivanja obstajajo zato posebej prilagojena, zgoščevalna nadomestna mleka (Novalac AR).

Kaj povzroča polivanje?

Polivanje povzroča še ne dovolj razvita mišica zapiralka na spodnjem delu požiralnika. To je mišica med želodcem in požiralnikom. Njena naloga je preprečiti, da bi vsebina iz želodca šla v napačno smer (proti ustom namesto naprej proti črevesju).

Kaj storiti, kadar otrok poliva?

Pri preprostem polivanju je dovolj že prilagojena prehrana. Strokovnjaki združenja ESPGHAN (Evropsko združenje pediatrov gastroenterologov, hepatologov in nutricionistov) priporočajo, da se dojenčkom, ki jih muči polivanje, daje zgoščena hrana. Vendar je potrebna pazljivost! Hrana ne sme biti pregosta, saj se tako lahko upočasni prebava, nevarnost za polivanje pa še poveča. O pravilnem ukrepanju se posvetujte s svojim pediatrom.

Svetovali so vam uporabo specialnega mleka Novalac AR, mleka za dojenčke s polivanjem.

Pri dojenčkih s polivanjem je v prehrani priporočljiva uporaba specialnega nadomestnega mleka za dojenčke Novalac AR, ki edino vsebuje koruzni škrob za optimalno zgoščevanje hrane. Novalac AR optimalno zgosti hrano v želodcu, hkrati pa ne upočasni prebave.

Z uporabo mleka Novalac AR se zmanjša število polivanj in izpostavljenost kisli želodčni vsebini, ki bi lahko poškodovala sluznico požiralnika. Kljub prilagojeni sestavi pa mleko zadovolji vse prehranske potrebe za normalno rast in razvoj dojenčka.

Mleko Novalac AR je primerno za posebne prehranske namene za dojenčke s polivanjem od rojstva do 12. meseca starosti, če jih matere ne dojijo. Novalac AR zadovolji vse prehranske zahteve dojenčka do 6. meseca starosti, za dojenčke, starejše od 6 mesecev, pa je del raznovrstne prehrane. Po 12. mesecu starosti svetujemo prehod na nadaljevalno mleko Novalac 3.


Koristni nasveti pri polivanju pri dojenčku:

  • Pleničke in oblačila okrog trebuha ne smejo biti pretesna.
  • Dojenčka hranite v mirnem in sproščenem ozračju.
  • V neposredni bližini otroka ne kadite.
  • Ne silite otroka, da bi do konca spil stekleničko.
  • Dojenčka po hranjenju položite v posteljico z dvignjenim ležiščem do kota 45° in na levi bok.

Če otroku že dodajate hrano, mu raje ne dajajte pomarančnega soka, saj je prekisel (in zato še dodatno poveča kislost polite hrane).

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov