Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Hrana, bogata s počasi prebavljivimi ogljikovimi hidrati, se počasneje prebavlja in tako vpliva na upočasnjen dvig ravni glukoze v krvi, kar omogoča občutek dolgotrajne sitosti.

Pri dojenčku govorimo o povečani lakoti, ko otrok po obroku joka, kot bi bil še vedno lačen, ali ko razmak med dvema obrokoma hranjena ni daljši od 1,5 do 2 ur. 

Je vaš dojenček pogosto nemiren, ker je lačen?

Novalac Night Formula je mleko s počasi prebavljivimi ogljikovimi hidrati za dolgotrajno sitost dojenčka, brez povečanega vnosa kalorij.

Mleko Novalac Night Formula je namenjeno dojenčkom, ki:

  • so pogosto lačni čez dan (Novalac Night Formula kot univerzalno nadomestno mleko)

  • se ponoči pogosto zbujajo (Novalac Night Formula kot nadomestilo večernega obroka)

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Alergija na beljakovine kravjega mleka

S pojmom alergije opisujemo čezmeren odziv (preobčutljivost) telesnega imunskega sistema na določeno snov – alergen –, ki pa sicer telesu ni nevarna.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov