Kolike

Kaj so kolike?

Za kolike se še danes ne ve natančno, kaj je vzrok njihovega nastanka. Za tem pojmom se skriva kar nekaj simptomov. Kolike povezujemo z napenjanjem in na splošno z vetrovi.

Običajno se pojavijo v prvih mesecih dojenčkovega življenja. Na kolike nas opozori neutolažljiv jok, ki se pojavi v poznih popoldanskih urah. Otrok se napenja, krči kolena pod trebuh, v obraz je rdeč in očitno je, da mu je zelo neprijetno, zato staršem kolike pri dojenčku povzročajo veliko skrbi.

Kaj povzroča kolike?

O izvoru še zmeraj potekajo razprave, saj na pojav kolik vpliva kar nekaj dejavnikov. Eden izmed teh je nerazvitost dojenčkovih prebavil. Vzrok za nastanek kolik je lahko prevelik vnos laktoze (melčnega sladkorja) prek dojenja ali univerzalnega mleka. Prevelika količina laktoze, ki je dojenček ne more prebaviti, v tankem črevesju fermentira, pri čemer nastanejo plini, ti pa so vzrok za napenjanje in vetrove.

Svetovali so vam uporabo specialnega mleka Novalac AC za dojenčke s kolikami.

Novalac AC je mleko, posebej prilagojeno za dojenčke s kolikami. Količina laktoze v mleku Novalac AC je prilagojena prebavni zmožnosti tankega črevesja, s čimer se zmanjša napenjanje in posledično pojav krčev oziroma kolik. Novalac AC je popolna hrana in zadovolji vse prehranske potrebe dojenčka za normalno rast in razvoj.

Mleko Novalac AC je primerno za posebne prehranske namene za dojenčke s kolikami od rojstva do 12. meseca starosti, če jih matere ne dojijo. Novalac AC zadovolji vse prehranske zahteve dojenčka do 6. meseca starosti, za dojenčke, starejše od 6 mesecev, pa je del raznovrstne prehrane. Po 12. mesecu starosti svetujemo prehod na nadaljevalno mleko Novalac 3.

Kaj storiti pri kolikah?

Zdravnik vam lahko svetuje prilagojeno prehrano, ki vsebuje manj laktoze. Priporočila je treba natančno upoštevati.

Koristni nasveti pri kolikah pri dojenčku:

  • Če dojenčka po obroku napenja, mu rahlo masirajte trebušček.
  • Po vsakem obroku si vzemite čas in pomagajte otroku podreti kupček.
  • Med hranjenjem pazite, da otrok ne pogoltne zraka oziroma ga pogoltne čim manj.
  • Okrog otroka poskusite ustvariti mirno in sproščeno vzdušje, saj čuti vašo napetost.

 

 

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov