Domov > Pogoste težave dojenčkov > Težave dojenčkov > Alergija na beljakovine kravjega mleka

Alergija na beljakovine kravjega mleka

Kaj je alergija?

S pojmom alergije opisujemo čezmeren odziv (preobčutljivost) telesnega imunskega sistema na določeno snov - alergen -, ki pa sicer telesu ni nevarna. Izraža se z alergijskimi znaki oziroma simptomi, ki se lahko pojavijo takoj po hranjenju oziroma ob stiku z alergenom ali šele po nekaj urah. Alergije na hrano praviloma človeka ne spremljajo celo življenje. Pri otroku navadno izginejo med drugim in četrtim letom starosti. Alergije na ribe in arašide praviloma trajajo dlje kot alergije na mleko in jajca.

Alergija na beljakovine kravjega mleka se razvije v prvih mesecih življenja. Simptomi alergije se pokažejo na vseh organskih sistemih (prebavila, koža, dihala).

V prvem letu življenja se pojavijo predvsem simptomi, kot so:

  • splošno nelagodje otroka
  • pogost jok
  • slabo pridobivanje telesne teže
  • simptomi na prebavilih (driska, bruhanje, zaprtje) in na koži (izpuščaji, srbečica, rdečina)

Zdravljenje alergije na beljakovine kravjega mleka je popolna izključitev mlečnih beljakovin iz dojenčkove prehrane.

Kdo vse ima lahko alergijo?

Vsi smo lahko alergični na različne stvari. Nekateri ljudje imajo večjo možnost, da postanejo alergični. Pomembno vlogo ima dednost, če je alergija že prisotna v družini (starši, sestra ali brat), je večja možnost, da jo bo imel tudi otrok.

Katera hrana lahko povzroči nastanek alergije?

Večina hrane lahko povzroči alergijske reakcije. Najpogostejši alergeni v hrani so:

  • arašidi
  • jajca
  • mleko
  • jagode
  • morska hrana

Kravje mleko in sojine beljakovine sta glavna povzročitelja nastanka alergij pri otrocih, mlajših od 6 mesecev, katerih starši že imajo simptome alergije.

Novalac Allernova je živilo za posebne zdravstvene namene. Namenjena je otrokom, preobčutljivim na beljakovine kravjega mleka.

Pri alergiji na beljakovine kravjega mleka je edina rešitev popolna izključitev beljakovin kravjega mleka iz prehrane.

Novalac Allernova je mleko, ki vsebuje ekstenzivni hidrolizat kazeina. To pomeni, da je beljakovina kravjega mleka– kazein – obdelana s posebnim postopkom, zato ne povzroča več alergijskih reakcij. Če vam je zdravnik priporočil hranjenje otroka z Allernovo, dosledno upoštevajte njegova navodila. Otroku ne dajajte kateregakoli drugega mlečnega izdelka brez posveta z zdravnikom.

Huda oblika alergija na beljakovine kravjega mleka

Včasih je alergija tako huda, da simptomi vztrajajo tudi po uvedbi ekstenzivnega hidrolizata (npr. Novalac Allernove), zato je v takih primerih potrebna hrana na osnovi prostih aminokislin (osnovnih gradnikov belkjakovin), npr. Novalac Aminova. Praksa na srečo kaže, da je takih alergikov le 10 %.

Uporaba hrane na osnovi aminokislin je smiselna tudi pri alergiji na več vrst hrane hkrati, pri hudih alergijskih vnetjih črevesja, anafilaktičnem šoku ali v primerih, ko alergija pri dojenih dojenčkih vztraja kljub materini dieti brez mleka. Ker je eden od zelo pogostih alergijskih simptomov tudi polivanje, je smiselno hkrati rešiti tudi to težavo. Tako dosežemo boljšo prehranjenost dojenčkov in majhnih otrok z alergijo in njihovo boljše napredovanje v rasti in razvoju.

Novalac Aminova je hrana za dojenčke in majhne otroke s hudo obliko alergije na beljakovine kravjega mleka in polivanjem hkrati.
Vsebuje proste aminokisline, ki ne povzročajo alergijskih simptomov, dodan pa je tudi inovativni zgoščevalec, ki preprečuje polivanje, hkrati pa ima ugoden vpliv na konsistenco blata in stanje kože.


Odločitev, katero mleko je primerno za vašega otroka (Novalac Allernova ali Novalac Aminova), prepustite otrokovemu pediatru.

Alergija ali laktozna intoleranca?

Preobčutljivost na kravje mleko je precej pogosta težava pri otrocih. Simptomi pri laktozni intoleranci in alergiji so lahko podobni, vendar je težavi treba razlikovati.

Preberi članek
Tajana Würth
Tajana Würth,
strokovna sodelavka za Novalac

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov