Domov > Pogoste težave dojenčkov > Težave dojenčkov > Alergija ali laktozna intoleranca?

Alergija ali laktozna intoleranca?

Kako razlikovati med alergijo na beljakovine iz kravjega mleka in laktozno intoleranco?

Čeprav so simptomi obeh stanj lahko podobni, gre za dve različni težavi, ki imata tudi različen vpliv na telo.

Pri alergiji na kravje mleko imunski sistem pretirano reagira na beljakovine v kravjem mleku. To povzroči pojav alergijskih simptomov, ki so možni takoj po zaužitju ali stiku s hrano oziroma šele po nekaj urah. Alergijski simptomi se lahko kažejo na vseh organskih sistemih (prebavila, koža, dihala) kot splošno nelagodje, ali slabo razpoloženje. Dojenček ali otrok pogosto joka in slabše pridobiva na telesni masi. Alergija se navadno pojavi v prvih mesecih življenja. Pri zdravljenju alergije na beljakovine kravjega mleka je treba alergen (mleko) popolnoma izključiti iz otrokove prehrane.

Po drugi strani, laktozna intoleranca nima nič opraviti z imunskim sistemom, ampak le s prebavili. Laktozna intoleranca nastane zaradi pomanjkanja laktaze v tankem črevesu. To je encim, ki je potreben za prebavo mlečnega sladkorja (laktoze). V tem primeru (ko gre za pomanjkanje encima laktaze) govorimo o primarni laktozni intoleranci. Laktozna intoleranca se pojavlja tako pri dojenih otrocih kot pri tistih, ki so hranjeni s stekleničko. Znaki laktozne intolerance so lahko napihnjenost, bolečine v trebuhu in driska. Znaki se navadno pojavijo od 30 minut do 2 uri po zaužitju hrane, ki vsebuje laktozo. Laktozna intoleranca navadno ne prizadene kože in dihal.

Obstaja tudi sekundarna laktozna intoleranca, ki jo povzročajo poškodbe črevesja. Ob hudih driskah ali alergiji na beljakovine kravjega mleka je črevo lahko poškodovano in zato epitelijske celice ne izločajo dovolj encima laktaze. V takih primerih je treba za nekaj časa iz prehrane izločiti laktozo, dokler se črevesje ne pozdravi.

Simptome laktozne intolerance lahko odpravimo z izključitvijo hrane, ki vsebuje laktozo. Pri dojenčkih, ki imajo dokazano laktozno intoleranco, to pomeni, da je treba izbrati nadomestno mleko brez ali z manjšo vsebnostjo laktoze. Navadno večina otrok z laktozno intoleranco tolerira manjšo količino laktoze v hrani.

Če ste pri otroku opazili katerega od teh simptomov, vam priporočamo, da obiščete svojega pediatra, ki bo ugotovil, ali gre za alergijo, laktozno intoleranco ali pa so simptomi posledica nečesa drugega.

Kaj lahko pričakujete pri pediatru?

Otrokov pediater vam bo verjetno postavil nekaj vprašanj, s pomočjo katerih bo postavil diagnozo. Zato vam svetujemo, da si pripravite odgovore na naslednja vprašanja:

  • S čim povezujete simptome? Kaj je povod za pojav simptomov?
  • Kdaj so se simptomi prvič pojavili?
  • Kako hitro so se simptomi razvili?
  • Kako dolgo so simptomi trajali?
  • Kako pogosto se pojavljajo?
  • So simptomi vsakokrat enaki?
  • Ali ste vi ali vaš partner alergik (ali ste bili alergik kot otrok)?
  • Ima otrok brata ali sestro z alergijami?

Zelo pomembno je, da se pred izločitvijo mleka iz prehrane otroka posvetujete tudi z otrokovim pediatrom. Mleko je bogato s pomembnimi sestavinami za zdravo rast in razvoj otroka in zato pomembno živilo v prehrani otroka. Če pa bo dieta brez mleka potrebna, vam bo pediater ponudil alternativo in otroka ustrezno spremljal.

Pri dokazani alergiji na beljakovine kravjega mleka, se kot prvi izbor priporoča hrana, kjer so beljakovine razcepljene na manjše dele (ekstenzivni hidrolizat) npr. Allernova in ne povzročajo več alergijskih reakcij, pri res hudih oblikah alergij pa hrana na osnovi prostih aminokislin (osnovni gradniki beljakovin), npr. Aminova.

Odločitev, katero mleko je primerno za vašega otroka (Novalac Allernova ali Novalac Aminova), prepustite otrokovemu pediatru.

Pogosta lakota

Na občutek sitosti vplivajo različni kemijsko-fizikalni dražljaji v ustih in žrelu, povezani z žvečenjem in raztezanjem želodca. Ko pridejo prebavljena hranila v kri, so na voljo večje količine glukoze (sladkorja), ki dajejo občutek sitosti.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,

Alergija na beljakovine kravjega mleka

S pojmom alergije opisujemo čezmeren odziv (preobčutljivost) telesnega imunskega sistema na določeno snov – alergen –, ki pa sicer telesu ni nevarna.

Preberi članek
Uredništvo Novalac
Uredništvo Novalac,
Članki o prehrani dojenčkov