Domov > Novice > 2021 > Novalac ima novo sestavo

Novalac ima novo sestavo

Spremembe se nanašajo na vsebnost nekaterih maščobnih kislin, formule imajo tudi prilagojeno vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov.

Kaj se je pri sestavi mleka spremenilo?

Spremembe se nanašajo na vsebnost nekaterih maščobnih kislin: dodana je omega-3 maščobna kislina DHA in prilagojena vsebnost nekaterih vitaminov in mineralov (več vitaminov D, K, B1, B2, B6 in folne kisline).

Zakaj se sestava spreminja?

Sprememba sestave je bila določena z novo uredbo EU 2016/127 o mlečnih živilih, ki je začela veljati leta 2020. Iz tega razloga je proizvajalec izvedel manjše spremembe v sestavi mleka Novalac in jih ustrezno označil. V večini mlečnih živil se je povečala vsebnost DHA, tako da bodo adaptirane formule za dojenčke v prihodnosti še bolj prilagojene posebnim otrokovim potrebam.

Katere informacije so pomembne za starše?

Kot starši boste spremembe v sestavi lahko opazili tako, da bo mleko v prahu imelo rahlo drugačno barve, teksturo, vonj ali okus. Prav tako se bo mleko lahko nekoliko drugače raztapljalo ali penilo ob pripravi. Naj vas pomirimo, to je povsem normalno in nikakor ne vpliva na varnost ali kakovost izdelka. Verjamemo, da se bo tudi vaš dojenček na obogaten okus hitro privadil.


Glavne razlike med staro in novo sestavo: 

Najpogostejša vprašanja ob prehodu na novo sestavo

 • Ali je prehod na novo formulo varen?
  Prehod s stare sestave na novo je popolnoma varen in se lahko izvede takoj, brez prehodne faze.

 • Moj otrok zavrača novo sestavo, kaj naj storim?
  Popolnoma običajno je, da otroci zaznajo najmanjše spremembe v sestavi, okusu, vonju, teksturi. Vendar pa se dojenčki na te spremembe hitro navadijo, če le starši pri tem vztrajajo.

 • Koliko časa traja navajanje dojenčka na novo sestavo?
  Odvisno od dojenčka, navajanje na novo sestavo lahko traja do nekaj dni.

 • Ali je treba staro formulo zavreči?
  Ni treba, lahko se zaloge porabijo do konca v skladu z rokom uporabe.

Kako vem, ali sem kupil izdelek z novo sestavo?

Izdelki z novim receptom prihajajo na trg postopoma. Novalac mlečne formule z novo sestavo imajo nekoliko spremenjeno etiketo (prva stran). Razliko boste opazili tudi pri navedbi sestave in odmerjanja.


Na kaj morate biti pozorni pri pripravi?

Navodila za pripravo in odmerjanje najdete na zadnji strani embalaže. Prosimo, upoštevajte priporočila na posamezni mlečni formuli. Upoštevajte, da so navedene količine smernice, zato se je treba o natančnem hranjenju, prilagojenem otrokovim potrebam, pogovoriti s svojim pediatrom.


Za dodatne informacije smo vam na voljo na info@novalac.si.