Domov > Prehrana dojenčkov

Prehrana dojenčkov

Vse, kar pojemo, vpliva na naše zdravje in telo. Še posebej je hrana pomembna od zanositve pa vse do otrokove druge svečke na torti. Prehrana vašega dojenčka mora priskrbeti vse hranilne snovi in energijo, potrebno za zdrav razvoj in rast.

Dojenčki imajo še ne popolnoma razvita prebavila in imunski sistem, zaradi česar so bolj občutljivi na tisto, kar pojedo. Posledice so lahko takojšnje (driska, bruhanje, zaprtje ...) ali pa manj očitne in se pokažejo šele čez nekaj let (debelost, srčne bolezni ...). Zdravega prehranjevanja se je zato potrebno naučiti že v otroštvu, saj lahko vpliva na kakovost našega življenja za vselej. 

Pomen hrane v najzgodnejšem obdobju

Pri dojenčkih je hrana še posebej pomembna, saj ima lahko učinek na izražanje genov in spreminja tveganje za razvoj nekaterih bolezni. Zato je industrija mlečnih formul naredila velik razvoj od svojih začetkov, ko je zagotavljala le preživetje nedojenih otrok, do današnjih dni, ko z mlečnimi formulami dojenček doseže enako razvojno stopnjo kot dojen otrok.

Čeprav danes vse mlečne formule na trgu omogočajo preživetje dojenčka, ni prav, da se vse obravnavajo enako. Že majhne spremembe v sestavi mleka lahko pomenijo veliko spremembo v zdravju pozneje v življenju. Zato je pri izboru mlečne formule treba izbrati strokoven in zanesljiv nasvet. Pred nakupom se pozanimajte pri farmacevtu, pediatru ali svoji patronažni sestri.

Od rojstva do 6. meseca starosti je najpomembnejša hrana v življenju vašega otroka mleko. Od enega leta dalje pa je hrana enaka kot za druge člane družine.

Težave dojenčkov

Prebavne težave dojenčkov se lahko pojavijo kmalu po rojstvu in čeprav so prehodnega značaja, lahko vplivajo na otrokovo udobje in kakovost življenja celotne družine. Tovrstne težave lahko privedejo do pomanjkanja spanca, povzročajo stres in nemalo skrbi glede otrokovega počutja.