Domov > Katalog izdelkov > Izdelek

Komu je formula namenjena?

Dojenčkom s simptomi alergije na beljakovine kravjega mleka, ki imajo: 

 • kožne spremembe – dojenčki z atopijskim dermatitisom, srbečimi izpuščaji (vključno z ekcemi, ki se ne pozdravijo), zatekanjem obraza in drugimi znaki
 • prebavne težave – bolečine v trebuhu, bruhanje, kolike, driska, zaprtje zaradi alergije
 • druge simptome, ki spremljajo alergijo na beljakovine kravjega mleka 
 • Dojenčkom, ki polivajo in imajo nekonsistentno blato, PAX® complex:
  • zmanjšuje količino in pogostost polivanja
  • pripomore k normalizaciji blata (driske ali zaprtja)
  • izboljša razpoloženje, zmanjša jok in izboljša spanje ter posledično vpliva na kakovost družinskega življenja
 • Dojenčkom, ki imajo simptome intolerance na laktozo
  • vetrovi, krči, napihnjenost, driska

Novalac Rice AR vsebuje vse hranljive snovi, ki so potrebne za pravilno rast in razvoj otroka. 

Kratek opis

Novalac Rice AR, formula s hidrolizatom beljakovin iz riža za dojenčke in majhne otroke, preobčutljive na beljakovine kravjega mleka, s polivanjem ali brez njega; brez laktoze, brez glutena, brez beljakovin živalskega izvora, brez soje.

Novalac Rice AR je formula na rastlinski osnovi in se lahko uporablja kot edina prehrana do 6. meseca starosti. Po 6. mesecu starosti pa lahko Novalac Rice AR uporabljate kot del raznovrstne prehrane.

Prednosti

 • Formula na rastlinski osnovi, kot alternativa mlečni formuli.
 • Primerno za dojenčke z laktozno intoleranco in tiste dojenčke, ki imajo težave s prenašanjem laktoze.
 • Lajša težave, ki so povezane z alergijo na beljakovine kravjega mleka (driska, zaprtje, pretiran jok, krči, srbečica na koži, atopijski dermatitis...), in omogoča rast in razvoj dojenčka kot pri otrocih brez alergije.
 • Zmanjšuje količino in pogostost polivanja.
 • Pripomore k normalizaciji blata (driske ali zaprtja).
 • Vsebuje zgoščevalec  PAX,  ki  izboljša  razpoloženje,  zmanjša  jok,  izboljša  spanje  in posledično vpliva na kakovost družinskega življenja.

Novalac Rice AR je živilo za posebne zdravstvene namene, vsebuje rižev hidrolizat in je brez laktoze. Formula je primerna za dojenčke z alergijo na beljakovine kravjega mleka, saj lajša težave, ki so povezane z alergijo na beljakovine kravjega mleka: driska, zaprtje, pretiran jok, krči,srbečica na koži, atopijski dermatitis, ter omogoča rast in razvoj dojenčka kot pri otrocih brez alergije.

Novalac Rice AR je edina rastlinska formula na trgu z inovativnim zgoščevalcem PAX® complex, ki učinkovito zmanjšuje polivanje, pripomore k normalizaciji blata (driske ali zaprtja), izboljša razpoloženje, zmanjša jok, izboljša spanje in posledično vpliva na kakovost družinskega življenja. Novalac Rice AR je primeren za dojenčke in majhne otroke od rojstva do 36. meseca starosti, če jih matere ne dojijo. Do 6. meseca starosti se lahko uporablja kot edina prehrana, po 6. mesecu starosti pa lahko Novalac Rice AR po nasvetu zdravnika uporabljate kot del raznovrstne prehrane. Ne uvajajte v prehrano svojega otroka drugih mlečnih obrokov (otroške žitarice z mlekom, mlečni izdelki) brez predhodnega posveta z zdravnikom.

Materino mleko je najboljša hrana za dojenčke. Novalac Rice AR uporabljajte samo pod zdravniškim nadzorom pri dojenčkih in majhnih otrocih, ki imajo simptome, za katere je živilo namenjeno. Proizvoda ne smete uporabljati kot edini vir hrane po 6. mesecu starosti ter pri malabsorpciji glukoze in/ali galaktoze.

Posebna pozornost je potrebna tudi pri dojenčkih z oslabljenim imunskim odzivom, nedonošenčkih ali novorojenčkih z nizko porodno težo. Nepravilna priprava ali shranjevanje sta lahko tvegana za zdravje. Proizvod ni primeren za parenteralno uporabo ali za hranjenje po sondi. Pakirano v kontrolirani atmosferi.

Starost (meseci)

0-1

1-2

2-4

4-6

6-12

12-36

Število obrokov/dan

6

5

5

4

3*

2*-3*

Število meric za pripravo enega obroka

3

4

5

7 7

8

Količina vode (ml)

90

120

150

210

210

240

* kot del raznovrstne prehrane

Do vrha napolnjena in do roba poravnana priložena merica vsebuje 4,5 g Novalaca Rice AR. Eno merico raztopite v 30 ml vode. Dnevno količino hrane in število obrokov prilagodite starosti dojenčka ali majhnega otroka in njegovim potrebam. Če zdravnik ne svetuje drugače, upoštevajte priporočila v tabeli.

   

100 g

100 ml

Energijska vrednost

kJ

kcal

2087

499

282

67

Maščobe

 • Od tega nasičene maščobe
 • Linolna kislina 
 • Alfa linolenska kislina 
 • DHA (dokozaheksaenojska kislina)
 • ARA (arahidonska kislina)
 

g

g

g

mg

mg

mg

26

11,6

4,1

400

120

30

3,5

1,6

0,6

54

16

4

Ogljikovi hidrati

 • Od tega sladkorji 
 • Od tega škrob 
 

g

g

g

50,8

4,4

1

6,9

0,6

0,1

Prehranske vlaknine

g

3,6

0,5

Beljakovine

g

13,4

1,8

Sol

g

0,6

0,08

Vitamini

     

A

µg

440

59

D

µg

12

1,6

E

mg

8,7

1,2

K

µg

30

4,1

C

mg

60

8,1

Tiamin

mg

0,8

0,11

Riboflavin

mg

1,2

0,2

Niacin

mg

4,5

0,6

B6

mg

0,6

0,08

Folna kislina

µg

90

12

Folat

µg-DFE

155

21

B12

µg

1,5

0,2

Biotin

µg

15

2

Pantotenska kislina

mg

5

0,7

Minerali

     

Natrij

mg

235

32

Kalij

mg

550

74

Klorid

mg

385

52

Kalcij

mg

545

74

Fosfor

mg

335

45

Magnezij

mg

50

6,8

Železo

mg

7,8

1,1

Cink

mg

3,3

0,4

Baker

mg

0,375

0,05

Mangan

mg

0,04

0,005

Fluorid

mg

< 0,45

< 0,06

Selen

µg

20

2,7

Krom

µg

< 48

< 6,5

Molibden

µg

< 67

< 9

Jod

µg

100

14

Holin

mg

170

23

Inozitol

mg

28

3,8

Tavrin

mg

40

5,4

L-karnitin

mg

8

1,1

Maltodekstrini, rastlinska olja (palmovo, repično, sončnično, kokosovo), hidrolizat beljakovin riža, zgoščevalci (pektin, moka iz rožičevih semen), emulgator (estri citronske kisline mono- in digliceridov), tapioka škrob, kalcijev fosfat, kalcijev klorid, trikalcijev fosfat, holin bitartrat, magnezijev sulfat, trinatrijev citrat, trikalijev citrat, olje iz mikroalge Schizochytrium sp. (DHA), L-lizin, vitamini (askorbinska kislina, DL-alfa-tokoferil acetat, kalcijev D-pantotenat, nikotinamid, ribofavin, tiaminijev hidroklorid, retinil acetat, piridoksinijev hidroklorid, folna kislina, fitomenadion, D-biotin, holekalciferol, cianokobalamin), trikalcijev citrat, železov difosfat, L-izolevcin, L-triptofan, kalijev klorid, olje iz glive Mortierella alpina (ARA), tavrin, L-cistin, natrijev klorid, inozitol, cinkov sulfat, L-karnitin, antioksidanti (izvleček, bogat s tokoferoli, askorbil palmitat), natrijev selenit, bakrov sulfat, kalijev jodid, L-levcin, manganov sulfat.

Alergeni

  Novalac Rice AR je zgoščena formula, ki vsebuje sestavine s posebnim časom rehidracije in gostote. Pred uporabo nekoliko bolj pretresite. Sestava, videz, vonj in okus so lahko drugačni v primerjavi s standardnim mlekom. Novalac Rice AR ima lahko naravno prisotne bele skupke prehranskih vlaken ali povzroči nekoliko manj trdno in/ali zelenkasto blato, vendar brez posledic ali nelagodja za dojenčke in majhne otroke.

  PRED VSAKO PRIPRAVO OBROKA SI UMIJTE ROKE.

  1. Stekleničko in pokrovček z dudo prekuhajte v vodi. Vre naj vsaj 5 minut.
  2. Vodo za pripravo obroka zavrite v pokritem lončku. Vre naj vsaj 5 minut.
  3. Vodo v lončku ohladite na 40 °C in jo prelijte v stekleničko.
  4. V stekleničko s priloženo merico vsujte predpisano število meric.
  5. Stekleničko zaprite in dobro pretresite, da se prašek popolnoma raztopi.
  6. Pripravljen obrok ohladite do mlačnega (37 °C) oz. dokler na koži ne čutite ne toplo ne hladno.

  Vedno pripravite svež obrok. • Hranite na suhem in hladnem mestu, zaščiteno pred svetlobo. • Izdelek je uporaben najmanj do datuma, odtisnjenega na dnu pločevinke. • Po prvem odprtju pločevinke, morate vsebino porabiti v treh tednih. • Po vsaki uporabi pločevinko dobro zaprite. • Ne shranjujte nepopitega obroka. Ostanek zavrzite.

  Dodaten nasvet za pripravo formule: Priporočljivo je, da stekleničko za hranjenje takoj po dodajanju prahu v vodo močno zavrtite in stresete po potrebi, dokler se prašek popolnoma ne raztopi. Za to je tudi svetovana dovolj velika steklenička, da se vsebina lahko dodobra pretrese. Starši lahko po potrebi pripravite najprej prvo polovico, nato še drugo: najprej v celotno količino dobro segrete vode dodajte polovico količine praška ter zavrtite in pretresite steklenico za hranjenje, nato pa dodajte preostalo količino praška in ponovno dobro zavrtite in pretresite stekleničko. Pomembna je hitrost v pripravi, da se ne čaka in pusti "stati". To lahko pomaga zmanjšati nastanek grudic in strjevanje.

  Zaradi posebne sestave formule so lahko njen videz, vonj in okus v hranilni steklenički drugačni v primerjavi s standardnim mlekom. Povzroči lahko tudi nekoliko manj trdno in/ali zelenkasto blato, a brez neprijetnosti za dojenčka.

  Enostavni prvi obroki in uvajanje goste hrane

  Po dopolnjenem 17. tednu (ustreza dopolnjeni starosti 4 mesecev) je čas za uvajanje novih živil in goste hrane (dopolnilna prehrana). Pri vseh dojenčkih moramo pričeti z uvajanjem goste hrane do dopolnjenega 26. tedna.

  Preberi članek
  Andreja Širca Čampa
  Andreja Širca Čampa,
  univ. dipl. inž. živ. tehn.
  klinična dietetičarka

  Hranjenje po steklenički - kdaj in koliko

  Po rojstvu so mame pogosto zaskrbljene in se sprašujejo, ali njihov dojenček dobiva dovolj hrane. Najboljši pokazatelj je primerno pridobivanje na teži. Če je dojenček hranjen po steklenički, je merjenje količine popitega mleka enostavnejše kot pri dojenju.

  Preberi članek
  Tajana Würth
  Tajana Würth,
  strokovna sodelavka za Novalac